Românii care merg să lucreze în Marea Britanie vor avea nevoie de viză de muncă. Cum se obține

Data actualizării: Data publicării:
oameni in aeroport
Românii care vor să meargă la lucru în Marea Britanie vor avea nevoie de viză de muncă. Foto: Profimedia Images

De la 1 ianuarie 2021, românii care vor să lucreze în Marea Britanie trebuie să obțină o viză de muncă. Această măsură se va aplica pentru toți cetățenii Uniunii Europene de anul viitor, când se încheie perioada de tranziţie a retragerii Regatului Unit din UE. 

În ceea ce privește regimul de intrare în Marea Britanie, de la 1 ianuarie nu vor fi modificări mari pentru românii care vor să meargă doar în vacanță sau în vizită. Pentru călătorii de maximum 6 luni într-un an nu este nevoie de viză. Până la 30 septembrie, se va putea intra doar cu buletinul, iar după această dată va fi nevoie de pașaport. Însă, cei care vor să muncească în această țară sau să rămână mai mult de 6 luni, vor trebui să obțină o viză din partea autorităților britanice. 

Pentru a obține o viză de muncă, românii care intenţionează să lucreze în Regatul Unit, trebuie să îndeplinească mai multe criterii. Potrivit răspunsului oferit de Ambasada României la Londra la o solicitare făcută de Agerpres, viza se acordă după atingerea unui nivel de 70 de puncte, care reprezintă un total obţinut din îndeplinirea unor criterii. 

Viza se va acorda în conformitate cu noul sistem de imigraţie bazat pe puncte (PBS - point-based immigration system) creat de autorităţile de la Londra.

Cum se obține punctele necesare vizei de muncă în Marea Britanie?

Primele 50 de puncte se obţin prin îndeplinirea următoarelor cerinţe (obligatorii): 20 de puncte - oferta de muncă din partea unui angajator ("sponsor") cu sediul în Regatul Unit, autorizat de Ministerul de Interne britanic (Home Office), la nivelul de calificare corespunzător; 20 de puncte - nivelul şcolarizării - minim nivelul RQF3/nivelul A (în România, Bacalaureat); 10 puncte - nivelul de cunoaştere a limbii engleze - nivelul minim este intermediar B1 (aşa cum este definit în Cadrul Comun European de Referinţă pentru limbi străine). Detaliile pot fi găsite la aici.

Celelalte 20 de puncte se obţin prin îndeplinirea unor condiţii specifice: 20 puncte - salariul minim relevant - 25.600 lire sterline/an sau salariul corespunzător funcţiei, oricare dintre cele două este mai mare; locul de muncă este într-un domeniu deficitar pe piaţa muncii; deţine diplomă de doctorat într-un domeniu relevant pentru locul de muncă.

Reglementările autorităţilor britanice prevăd câteva modalităţi (routes), prin intermediul cărora cei care doresc să acceseze piaţa muncii pot aplica, în funcţie de calificările profesionale. Una dintre cele mai comune este aceea pentru lucrătorii calificaţi (SkilledRoute), care prevede o secţiune specială, dedicată lucrătorilor din sănătate şi din îngrijiri de sănătate (health&care) şi care include anumite facilităţi în raport cu cerinţele generale pentru lucrătorii calificaţi.

În funcţie de calificările profesionale, sistemul de imigraţie britanic va oferi mai multe categorii de vize de lucru:

Vize pe termen lung:

- vize pentru lucrători calificaţi (Skilled Worker visa);
- vize pentru lucrători calificaţi în domeniul sănătăţii şi îngrijirii (Health and Care Worker visa);
- vize de transfer intern în cadrul companiilor cu filiale în UK (Intra-company visas);
- vize pentru meserii religioase (Minister of Religion visa);
- vize pentru sportivi şi antrenori înalt calificaţi (Sportsperson visa).

Vize pe termen scurt:

- vize pentru lucrători temporari - acţiuni caritabile (Charity Worker visa);
- vize pentru lucrători temporari - acţiuni creative şi sportive (Creative and spoting visa);
- vize pentru lucrători temporari în cadrul schimburilor de experienţă guvernamentale (Government authorised exchange visa);
- vize pentru lucrători temporari - activităţi în cadrul acordurilor internaţionale (International Agreement Worker visa);
- vize pentru lucrători temporari - acţiuni religioase (Religious Worker visa);
- vize pentru muncitorii sezonieri la ferme (Seasonal Worker visa).

Schema de vize pentru mobilitatea tinerilor (Youth Mobility Scheme visa)

Vize pentru inovatori, investitori, dezvoltatori de afaceri şi profesionişti de elită (talent). Pentru această categorie de vize nu există necesitatea obţinerii unui certificat de sponsorizare:
- vize pentru inovatori (Innovator visa);
- vize pentru înfiinţare Start-up (Start-up visa);
- vize destinate aplicanţilor cu recunoaştere universală în lumea academică, cultură şi artă, cercetare, tehnologie digitală (Global Talent visa);
- vize pentru investitori (Investor visa)

În ceea ce priveşte muncitorii sezonieri, Regatul Unit nu a definitivat deocamdată condiţiile de acces, urmând ca acest lucru să se întâmple în perioada următoare.

Pentru informaţii generale privind noua politică de imigraţie a Regatului Unit, inclusiv cerinţele pentru lucrători, poate fi accesată adresa https://www.gov.uk/government/news/sistemul-de-imigrare-pe-baza-de-puncte-al-marii-britanii.ro.

Cererile de viză se depun de regulă online. Clarificări privind procedura aplicabilă pot fi găsite aici.

La 1 ianuarie 2021 se încheie perioada de tranziţie de după retragerea din Uniunea Europeană şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord devine ţară terţă, ceea ce înseamnă că vor interveni schimbări în relaţiile de călătorie, muncă, studiu, comerţ şi alte domenii.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri