Sari la conținut

Salvator înecat. Victima salvată s-a făcut nevăzută odată ajunsă la mal

O lecție amară de viață a venit, marți, de la Mangalia. Un turist a sărit în mare ca să salveze o femeie. Intrase în apă cu fiica de numai câţiva ani, deşi era steag roșu și înotul era interzis. Femeia și fetița au fost salvate, dar salvatorul nu a mai ieşit la mal. Bărbatul, care era în concediu cu soţia şi copilul, a fost luat de valuri puternice, deşi salvamarii reuşiseră să ajungă la el. Scafandrii au pornit în cautarea lui, însă misiunea lor s-a dovedit extrem de dificilă. Iar femeia salvată, când a ajuns la mal, în siguranţă, s-a făcut nevăzută.

Actualizare 8:00. Bărbatul dispărut ieri în mare, la Mangalia, a fost găsit mort, în această dimineaţă la ora 5:00.

Şaisprezece oameni au sărit în apă, în ajutor, după ce o femeie a nesocotit pericolul şi a intrat în marea furioasă la Mangalia, cu tot cu fiica ei de numai câţiva ani. Cele două au ajuns tefere la mal, însă un turist care era în concediu cu soţia şi copilul a fost luat de valuri. Bărbatul se repezise să le salveze, iar când să fie dus şi el pe mal, nu a mai avut putere să se ţină de salvamar şi a fost târât de curenţi în larg. Pe urmele lui au pornit scafandrii, care nu au însă nicio veste pentru familia lui. După opt ore de căutări, operațiunile au fost oprite după 7 seara, dar scafandrii vor reveni la 9 dimineaţa să le reia.

Alerta s-a dat puţin după ora 9:00 pe plaja de la Mangalia: o mamă a intrat cu fetiţa ei în vârstă de şapte ani în apă fără să ţină cont că marea este furioasă şi înotul interzis. Înainte să intervină salvamarii, doi turişti au sărit imediat în valurile agitate să le aducă la mal. Unul dintre ei nu a putut fi însă salvat.

Unul dintre bărbaţi s-a ţinut de tubul meu, i-am spus nu da drumul la tub sub nicio formă, te ţii strâns de el, eu eram cu caiacul şi vâsleam şi a venit un val foarte puternic, m-a adus 30 de metri de geamandură şi el a scăpat tubul”, a povestit Andrei Joița, salvamar.

Când s-a văzut în siguranţă, femeia care intrase cu copilul în marea periculoasă a dispărut. În urma ei, scanfandrii de la Situaţii de Urgenţă au continuat să îl caute pe unul dintre bărbaţii care a înfruntat primejdia ca să o salveze.

Șase scafandri de ISU Dobrogea au continuat căutările, însă misiunea lor a fost extrem de dificilă pentru că marea era agitată, valurile aveau peste 2 metri înălţime şi curenţii erau foarte puternici.

Drama la care au fost martori nu i-a impresionat pe toţi turiştii. Mulţi au continuat să ignore pericolul anunţat de steagul roşu şi au vrut neapărat să se joace cu valurile mari.

Încă trei persoane au fost salvate și aduse la mal, lumea nu vrea să înţeleagă, noi căutăm unul care a dispărut şi este înecat şi ceilalți intră în apă, nu vrea să asculte”, a declarat Viorel Bara, șeful salvamarilor din Mangalia.

„Ieri (luni – n.r) au fost 40 de persoane salvate. 40! Ieri...”, spune un scafandru.

Pentru alţii, în schimb, incidentul de astăzi a fost o lecţie.

„Mi-e teamă mie, cum să îl las pe el, nu, nu, trebuie să fii conștient dacă vii aici, așa ceva nu”, spune o turistă.

Foarte periculos cu valurile astea”, întărește un alt turist.

Pentru a doua zi consecutiv, în staţiunile din sudul litoralului a fost arborat steagul roşu, care interzice complet scăldatul în mare. De la început sezonului estival, 15 persoane au pierit înecate.