Andrei Baciu anunță că au fost operaționalizate 12 noi paturi ATI, dintre care două la București

Data publicării:
paturi terapie intensiva
Autoritățile încearcă să găsească soluții pentru a suplimenta cât mai rapid paturile de terapie intensivă pentru bolnavii COVID Foto: Guliver/GettyImages

Secretarul de stat Andrei Baciu, căruia premierul Florin Cîțu i-a delegat atribuțiile de ministru interimar al sănătății, a prezenat vineri o situație a paturilor noi de terapie intensivă și terapie interimară pentru pacienții COVID, dar a evitat orice declarație în privința unor subiecte controversate, cum ar fi raportarea greșită a deceselor de COVID, motivând că sarcinile sale în Ministerul Sănătății s-au concentrat pe campania de vaccinare și relațiile internaționale.

„Până astăzi, au fost identificate și operaționalizate 12 paturi suplimentare de terapie intensivă, 9 la Constanța, 1 în Bolintin Vale și două în București. Alte patru paturi de terapie intermediară vor primi aviz în cursul zilei de astăzi la Spitalul Cantacuzino, iar pentru perioada următoare au fost identificate 73 de paturi de terapie intensivă care vor fi operaționalizate împreună cu alte 14 paturi de terapie intermediară”, a declarat vineri Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Anunțul vine în condițiile în care o pacientă COVID în stare gravă din București a fost transferată vineri la Iași pentru tratament de specialitate în Terapie Intensivă, pentru că în secțiile ATI din Capitală în continuare nu sunt locuri disponibile. În Iași sunt în acest moment 5 paturi libere și 70 de pacienți îngrijiți de medici la ATI.

Pe de altă parte, la Institutul Matei Balș se vor suplimenta numărul de paturi de terapie intensivă cu 20. Aici este pregătit și un centru de evaluare a pacienților, pentru a degreva activitățile din unitățile de primiri urgențe. A fost nevoie și de doi medici radiologi suplimentari, iar aceștia au fost transferați de la Spitalul Colentina.

La Spitalul Bagdasar Arsenie va fi operaționalizată cam în două săptămâni o unitate de primiri urgențe foarte modernă, construită cu sprijinul autorităților locale. Această unitate va avea 27 de paturi și va degreva sarcina de pe UPU de la Bagdasar Arsenie care funcționează în prezent.

Cu noile paturi care vor fi operaționalizate, secretarul de stat estimează că este posibilă atingerea în acest weekend a obiectivului de 1.600 de paturi de terapie intensivă pentru bolnavii de COVID, despre care vorbea și premierul Florin Cîțu, ministru interimar al sănătății.

În ceea ce privește resurse umană, Andrei Baciu a mai anunțat că a semnat 16 certificate pentru medici care au primit titulatura de „medic specialist”, între aceștia fiind unul de terapie intensivă, care va activa la București.

De asemenea, săptămâna viitoare vor sosi în România, pe lângă cele 40.000 de doze de remdesivir care au început deja să fie distribuite, alte 14.000 de fiole de tocilizumab, acestea fiind două medicamente folosite în tratarea pacienților COVID, a precizat Andrei Baciu.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri