Proiectul Viteza Luminii. Povestea vaccinului și a proteinei-țepușă în care stă speranța lumii că va învinge Covid

Data actualizării: Data publicării:
Soții Ugur Sahin și Oezlem Tureci, fondatorii BioNTech, încadrați de directorul de business Sean Marett (stânga) și directorul financiar Sierk Poetting (dreapta)
Soții Ugur Sahin și Oezlem Tureci, fondatorii BioNTech, încadrați de directorul de business Sean Marett (stânga) și directorul financiar Sierk Poetting (dreapta). Foto: biontech.de

Vaccinul-candidat împotriva coronavirusului, dezvoltat de compania BioNTech în colaborare cu Pfizer, este produsul Proiectului Lightspeed (Viteza Luminii). În luna ianuarie, după ce a citit un articol despre noul coronavirus din Wuhan, fondatorul BioNTech, Ugur Sahin - fiu de imigrant turc în Germania - a decis să constituie o echipă formată din 500 de oameni, care să se dedice în întregime găsirii unui vaccin. Proiectul a fost botezat Lightspeed. După câteva luni de muncă intensă, în parteneriat cu Pfizer, cercetătorii au venit cu patru formule de potențial vaccin, dintre care a fost aleasă una, cu cele mai bune rezultate: BNT162b2. După faza a treia de testare, care nu s-a încheiat încă, vaccinul dovedește o eficiență de peste 90%. 

SARS-CoV-2 face parte dintr-o familie de coronavirusuri formate dintr-o particulă virală de formă sferică, acoperită de proteine în formă de țepi, care îi dau forma de coroană. Aceste proteine-țepușă se leagă de celulele umane, dând posibilitate virusului să le infecteze. Vaccinul dezvoltat de BioNTech constă într-un segment scurt de material genetic, denumit mesager RNA, care dă instrucțiuni celulei umane să facă o versiune inofensivă a proteinei-țintă, un imunogen, care activează răspunsul imun al corpului împotriva virusului SARS-CoV-2, se arată într-o prezentare pe pagina oficială a companiei.

Cercetătorii BioNTech se așteaptă ca abordarea lor să stimuleze sistemul imunitar să genereze anticorpi împotriva coronavirusului. Asta înseamnă că sistemul imunitar învață să recunoască virusul SARS-CoV-2 prin expunere și să prevină infectarea. Spre deosebire de celelalte vaccinuri, vaccinul mRNA nu conține virusul în sine, deci nu prezintă risc de infectare. 

Candidatul câștigător: BNT162b2

BioNTech a fost una din primele companii din Europa care a început testele clinice cu o variantă de vaccin, în luna aprilie, în Germania, iar apoi o nouă fază în SUA, în luna mai, se mai precizeză pe site-ul companiei. Programul BNT162 evaluează cel puțin patru vaccinuri experimentale, fiecare dintre ele reprezentând o combinație unică de mesager RNA și proteină-țintă.

În iulie, BioNTech și Pfizer și-au anunțat candidatul câștigător: BNT162b2. Această variantă de vaccin a fost introdusă în testare de fază 2 și 3 la nivel global, folosind câte două doze de 30 µg. Testele au fost făcute în aproximativ 120 de state din lume, inclusiv din cele două Americi.

Vaccinul-candidat a fost ales după publicarea datelor obținute în urma testelor de fază 1 și 2 din Germania și SUA și după consultări cu Centrul de Cercetare și Evaluare Biologică aparținând Agenției Americane pentru Alimente și Medicmente. BNT162b2 codifică o variantă optimizată a proteinei-țepușă S, care este ținta anticorpilor în neutralizarea virusului.

Vaccin cu eficiență peste 90%

Faza 3 a testării cu vaccinul-candidat BNT162b2 a început pe 27 iulie. 43.538 de participanți s-au înscris, dintre care 38.955 au primit și a doua doză până pe 8 noiembrie, arată BioNTech într-un comunicat.

Aproximativ 42% dintre participanții la nivel global și 30% dintre participanții din SUA au background etnic și rasial divers. Studiul va evalua eficiența vaccinului și la cei care au fost bolnavi de COVID-19, dar și potențialul de a preveni formele grave de COVID-19.

Pe 9 noiembrie, Pfizer și BioNTech au anunțat că vaccinul-candidat BNT162b2 a demonstrat eficiență la voluntari care nu mai fuseseră infectați cu SARS-CoV-2. Analiza datelor a fost condusă de un comitet de monitorizare independent, care a studiat 94 de cazuri. Compararea cazurilor care au fost vaccinate și a celor care au primit o doză-placebo indică o eficiență a vaccinului de peste 90%, la 7 zile după a doua doză. Comitetul de monitorizare nu a raportat probleme de siguranță și a recomandat continuarea studiului.

Comisia Europeană a contractat 300 de milioane de doze

La câteva zile după veștile venite dinspre companiile Pfizer și BioNTech, Comisia Europeană a semnat un contract pentru cumpărarea a 300 de milioane de doze de vaccin, în două tranșe: 200 de milioane, cu posibilitatea de extindere a contractului cu încă 100 de milioane de doze.

Prețul unei doze nu a fost anunțat încă, dar se pare că Uniunea Europeană va plăti mai puțin decât SUA, care va achiziționa vaccinul cu 19,50 dolari pentru o doză.

Soții Ugur Sahin și Oezlem Tuereci, copii de imigranți turci

Compania BioNTech a fost fondată de soții Ugur Sahin și Oezlem Tuereci, doctori și cercetători în domeniul oncologic. Ambii sunt copii de imigranți turci în Germania, ambii au studiat medicina și și-au făcut un țel din a dezvolta tratamente pentru cancer. Acum, cei doi se numără printre cei mai bogați 100 de germani.

De altfel, vaccinul candidat BNT162b2 împotriva coronavirusului are la bază cercetări în tratamentul cancerului. În ianuarie 2020, Ugur Sahin a citit un articol științific despre noul coronavirus din orașul chinez Wuhan și a rămas uimit cât de mică e distanța de la madicamentele lui împotriva cancerului, bazate pe mRNA, și vaccinurile antivirale bazate tot pe mRNA.

În acel moment a decis să constituie o echipă de 500 de oameni, pe care să o dedice dezvoltării unui vaccin împotriva coronavirusului. Proiectul a fost botezat Lightspeed (Proiectul Viteza Luminii), iar calendarul arată că, într-adevăr, echipa s-a mișcat o viteză incredibilă: 

Project_Lightspeed
Calendarul Proiectului Lightspeed. Sursa: biontech.de

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri