Bolile reumatice, tot mai frecvente la tineri. Simptomele care trebuie să ne îngrijoreze

Data publicării:
barbat durere spate shutterstock_726176974
Foto: Shutterstock

Un sfert dintre europeni suferă de o boală reumatică, potrivit Ligii Europene împotriva Reumatismului. Practic, sunt aproape la fel de mulți oameni afectați de reumatism ca și de hipertensiune. În plus, deși sunt considerate boli ale bătrânilor, acestea afectează din ce în ce mai mult oamenii activi, tineri și chiar copii.

 

Mihai Turturică a început să aibă dureri de spate în 2007. Le-a pus pe seama sedentarismului, iar apoi medicii au suspectat că are hernie de disc.

„Încercăm să iau orice numai să treacă durerile de spate. Chiar a fost o perioadă foarte, foarte dură și cu dureri insuportabile”, povestește Mihai Turturică.

Cinci ani a luat calmante și a umblat din cabinet medical, în cabinet medical. Nimeni nu reușea să îi spună ce are.

„În 2012 mi-a sugerat să îmi fac și analize genetice, ulterior am făcut și RMN cu substanță de contrast și s-a confirmat diagnosticul de spondilită anchilozantă”, spune Mihai.

Spondilita este una dintre bolile reumatice inflamatorii care de obicei afectează tinerii. Poate apărea chiar și la vârsta de 20 de ani.

„Particularitatea spondilitei este aceea că diagnosticul se pune greu și târziu pentru că manifestările bolii la începutul ei sunt complet nespecifice”, spune conf.dr. Cătălin Codreanu, președintele Ligii Române contra Reumatismului, medic primar reumatolog.

Durerea apare în special în a două parte a nopţii şi trezeşte bolnavul din somn. În plus, dimineaţa coloana este rigidă mai mult de jumătate de oră. 

Chiar și 10 ani pot trece până când spondilita este diagnosticată. Simptomul care ar trebui să va dea de gândit este durerea puternică în zona lombară. Dacă va doare spatele mai mult de trei luni, ar fi bine să mergeți și la un reumatolog.

„În special dacă durerea apare în repaus sau nocturn, dacă se ameliorează la mişcare, sunt semne care arată pacientului că trebuie să se adreseze unui medic”, spune conf. dr. Cătălin Codreanu.

Și oboseala este un simptom des întâlnit al spondilitei. La fel și problemele la nivelul ochilor.

Simptome la nivelul ochilor:
-ochi roşii, dureroşi, care lăcrimează;
-senzaţia de nisip în ochi;
-sensibilitate mare la lumină;
-vedere înceţoşată 

Poliartrita reumatoidă, o boală perfidă

Deși aparent nu au avut nimic în comun, Edith Piaf și Theodore Roosevelt au suferit de poliartrită reumatoidă. Este o altă boală inflamatorie, care poate apărea începând cu vârstă de 40 de ani.

„Patologia inflamatorie reumatică, dacă nu este abordată precoce, duce la distrucții mari articulare și la handicap și distrucțiile sunt de regulă ireversibile”, avertizează prof. dr. Ruxandra Ionescu, președintele Societății Române de Reumatologie, medic primar reumatolog.

Depistarea timpurie este esențială. Oboseala și articulațiile dureroase sunt două dintre principalele simptome.

„Nu puteam să fac lucruri mărunte, de genul nu puteam să mă alimentez, nu puteam să mă îmbrac singură, a fost foarte agresiv debutul bolii”, povestește Camelia Botescu, pacientă.

Camelia a fost norocoasă. A ajuns la medicul potrivit și diagnosticul a fost pus rapid. Altfel, complicațiile pot fi extrem de grave.

„Pacienții cu poliartrită sau alte boli inflamatoare pot să dezvolte boli pulmonare, boli infecțioase, patologie renală, riscul de neoplazii este mult mai mare, deci este o patologie cu impact serios asupra individului și a societății”, atrage atenția prof. dr. Ruxandra Ionescu.

„Mă bucur că sunt la fel cum eram înainte, continui tratamentul, sunt în terapie biologică, n-am efecte secundare și merg înainte”, spune acum Camelia Botescu.

Feţele tinere ale reumatismului

Și copiii pot fi afectați de bolile reumatice autoimune.

„Un simptom care se întâlnește în multe boli autoimune ale copilului este febra prelungită și fără nicio altă cauză aparentă. Altele sunt erupțiile pe piele care nu au nici ele o altă explicație, tumefactii, adică umflături ale articulațiilor asociate cu durerea la copilul care poate să spună sau cu șchiopătat sau protejarea unui membru la copilul care nu poate să spună. Vezi că își ține membrul superior îndoit, nu și-l folosește sau șchioapătă sau ferește un picior”, explică dr. Alexis Cochino, medic primar pediatrie și imunologie clinică la Societatea Română de Reumatologie Pediatrică.

Și în aceste cazuri pot să treacă luni sau chiar ani până să fie pus un diagnostic corect.

Există peste 200 de boli reumatice (sunt numite şi afecţiuni musculo-scheletice sau articulare). Aflaţi mai multe despre aceste boli pe www.reumatism.ro, o platformă creată de Liga Română contra Reumatismului. 

(Reporter: Izabela Pănescu)

Pentru mai multe știri despre sănătate urmăriți în fiecare duminică, de la 10:30, emisiunea „Tinerețe fără bătrânețe”, la Digi24. Arhiva emisiunii, aici

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri