Ce trebuie să știe persoanele vaccinate, dacă se infectează cu varianta Delta. Valeriu Gheorghiță: Probabil vom reevalua metodologia

Data actualizării: Data publicării:
tineri cu masca acasa asteptand rezultatul unui test covid rapid
Ce trebuie să facă persoanele vaccinate care s-au infectat cu varianta Delta a noului coronavirus Foto cu caracter ilustrativ: Guliver/GettyImages

Riscul ca o persoană vaccinată să se infecteze, fie și în cazul variantei Delta, este de circa 8 ori mai redus, spune medicul Valeriu Gheorghiță. Totuși, varianta Delta a noului coronavirus, mult mai contagioasă, reușește uneori să păcălească anticorpii și să infecteze inclusiv persoanele cu schemă completă de vaccinare, însă evoluția bolii în cazul lor este alta decât în cazul persoanelor nevaccinate. De multe ori fac forme ușoare sau medii de boală și nu au nevoie de spitalizare sau de terapie intensivă.

Mai mult, în cazul lor s-a constatat că virsul „moare” mai repede, iar perioada în care îl pot transmite este mai scurtă. Tocmai de aceea, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, spune că este posibilă schimbarea metodologiei în cazul persoanelor vaccinate care se infectează. Perioada lor de izolare la domiciliu ar putea fi scurtată, a menționat, duminică seara, la Digi24, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID.

Telefon la medicul de familie și anunțarea rapidă a contacților

Mulți dintre cei vaccinați care se infectează cu noul coronavirus constată aceasta dintr-un test rapid pe care și-l fac acasă și ezită să meargă să facă și un test PCR, pentru că din momentul în care testul PCR devine pozitiv, ei trebuie să stea în izolare încă 14 zile. Aceste 14 zile se adaugă celor, poate, 5-6 zile de când stau în izolare constatând că testul rapid a fost pozitiv.

„Dacă totuși suntem vaccinați cu schemă completă și ne infectăm, atitudinea medicală este cea ca pentru orice pacient care este diagnostica pozitiv, și anume: dacă avem o formă ușoară sau chiar asimptomatică, este important să ținem legătura cu medicul de familie, tocmai pentru a ne recomanda un tratament simptomatic pentru a controla acele simptome - poate să fie prezentă febra, durerile de cap, durerile în gât - și de a ne informa în legătură cu semne de alarmă ce pot să apară și atunci trebuie să mergem pentru o evaluare în spital”, a arătat medicul Valeriu Gheorghiță.

O persoană care are simptomatologie, chiar ușoară, și care are totuși un test rapid pozitiv, cu mare probabilitate este o persoană infectată cu SARS-CoV-2, mai spune Valeriu Gheorghiță. Dacă este vorba despre o autotestare la domiciliu, ideal ar fi să luăm legătura cu medicul de familie și să se facă un test profesionist. Se poate solicita serviciul de Ambulanță și ne testează la domiciliu, tocmai pentru a fi luați în evidență. Este bine să știm data de la debutul bolii, de la primul test pozitiv, pentru că de pildă, în certificatul verde digitial, una dintre informații este legată de istoricul trecerii prin boală, care se estimează la 180 de zile de la data primului test pozitiv.

„În orice caz, când mi-am făcut un test singur, acasă, și a ieșit pozitiv, trebuie să-mi anunț contacții fără nici cea mai mică reținere, iar aceștia trebuie să se testeze, chiar dacă, în cazul persoanelor vaccinate complet, probabilitatea de a le da virusul este mult mai mică”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

Pacienții vaccinați elimină virusul mai repede. Procedurile vor fi reevaluate

„Din datele științifice pe care le avem la nivel internațional, pacienții vaccinați cu schemă completă care sunt testați pozitiv au o evoluție mult mai scurtă a bolii comparativ cu persoanele nevaccinate, adică ei se debarasează de virus mai repede - moare virusul mai repede, se elimină mai repede, fereastra de contagiozitate este mai scurtă, estimată undeva la 5-6 zile, comparativ cu circa 10-14 zile cât era la persoanele nevaccinate. Cu siguranță că aici metodologia va fi reevaluată în perioada următoare, tocmai pentru că probabil, în cazul persoanelor complet vaccinate, ar trebui făcut un test PCR de control mai devreme decât în ziua 8, în ziua 10, cât se face în momentul de față, tocmai pentru a evita să stăm 14 zile în izolare, atât timp cât probabilitatea să mă debarasez de virus mai repede este mult mai crescută”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Ceea ce mai știm în momentul de față este că atât persoanele vaccinate complet, cât și persoanele nevaccinate au la momentul diagnosticului o încărcătură virală aparent similară, dar procentul de virus viabil, virus care are capacitatea de contagiozitate, este de circa 68 la sută la persoanele vaccinate cu schemă completă. „Practic, acest lucru, coroborat cu perioada de contagiozitate mai redusă, cu faptul că o persoană vaccinată pierde mai repede virusul arată și un potențial de transmitere mai scăzut la contacți. Deci, din acest punct de vedere, ținând cont și de faptul că probabilitatea de a face o formă severă, probabilitatea de a ajunge la spital vedem că este de cel puțin 10-15 ori mai redusă decât în cazul celor nevaccinați sau care nu au niciun fel de imunitate, toate acestea arată beneficiile importante ale vaccinării”, a explicat Gheorghiță.

În 4 zile devii pozitiv, în cazul infecției cu Delta

Anunțarea contacților este cu atât mai importantă cu cât infecția cu varianta Delta are o perioadă de incubație mult mai scurtă, atenționează Valeriu Gheorghiță. O persoană devine pozitivă la circa 4 zile de la momentul contactului, față de 6 zile cât era considerată la varianta Alpha. Tocmai de aceea se răspândește mult mai ușor, pentru că timpul de dublare a cazurilor este mult mai redus.

Contacții trebuie să stea acasă și, evident, să se testeze.

Mai mult decât atât, în cazul infecției cu varianta Delta, persoanele devin contagioase cu circa 2 zile înainte de debutul clinic al bolii, spre deosebite de varianta Alpha, unde era estimată la circa 24 de ore înainte de debutul simptomelor. Asta favorizează, iarăși, răspândirea mult mai ușoară a variantei Delta, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Dacă pacienții rămân asimptomatici, cazul se transmite la medicul de familie, se raportează la DSP, se face ancheta epidemiologică, se identifică contacții, se supraveghează, se testează, tocmai pentru a ieși din carantină. Aceasta este modalitatea și cadrul normativ actual și așa ar trebui să procedeze toată lumea, spune coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. 

Varianta Delta, la fel de contagioasă ca vărsatul de vânt

Valeriu Gheorghiță atrage atenția și asupra faptului că în continuare pot să fie persoane care dezvoltă acea hipoxemie silențioasă, adică ajung cu forme grave de insuficiență respiratorie fără să știe, practic. Au o simptomatologie aparent banală, ușoară, însă funcția respiratorie se alterează progresiv până în stadiul în care pacientul are nevoie să fie asistat în terapie intensivă.

Persoanele vaccinate rămân însă cu o probabilitate foarte mică de spitalizare și de ajunge în terapie intensivă, dar orice persoană testată pozitiv necesită o supraveghere medicală corectă, care poate fi a medicului de familie.

Pe de altă parte, în cazul variantei Delta, este puțin probabil să se repete situații întâlnite în cazul variantelor precedente ale noului coronavirus, când persoane din aceeași familie sau care locuiau în aceeași casă cu o persoană infectată rămâneau neafectate de virus. În cazul variantei Alpha, o persoană infectată putea să transmită infecția în medie de la 3-4 persoane, la Delta, însă, o persoană pozitivă poate să dea virusul la alte 5-6-7 până la 9 persoane. Este o contagiozitate similară cu cea a virusului care produce vărsatul de vânt, iar principalul loc asociat cu răspândirea secundară este în cadrul familiei. Rata de atac pe cazuri secundare este foarte mare, arată studiile, de circa 19-20 la sută, între membrii familiei, a spus Valeriu Gheorghiță.

Dacă m-am vaccinat, dau virusul mai departe?

Probabilitatea de a transmite virusul în cazul persoanelor vaccinate este mai mică, dar încă nu sunt date foarte exacte în această privință și de aceea Centrul pentru Controlul Bolilor din Statele Unite recomandă purtarea măștii și de către persoanele vaccinate în zonele aglomerate și în spațiile închise.

Încă nu cunoaștem magnitudinea la care o persoană vaccinată complet și infectată răspândește virusul la contacți, dar cu siguranță că rata bazală de reproducere a cazurilor (câte alte persoane infectează o persoană infectată - n.r.) nu mai este de maximum 9, cât este la momentul de față la o persoană nevaccinată, ci este mult mai redusă. Nu știm dacă este la jumătate, mai puțin sau mai mult, dar se colectează toate aceste informații în perioada următoare, a menționat dr. Gheorghiță.

Însă indiferent de varianta virală despre care vorbim, până la urmă, măsurile prin care noi putem limita transmiterea secundară rămân aceleași pe care le-am învățat de un an și jumătate - mască, distanță, igiena, să evităm să atingem cu mâinile zonele frecvent atinse de alte persoane, să evităm zonele supraaglomerate. Sunt măsurile care reduc riscul să ne infectăm, alături, bineînțeles, de vaccinare.

Citiți și: Valeriu Gheorghiță: Situația pandemiei se va înrăutăți în România. Vor fi peste 2.000 de cazuri zilnice în patru săptămâni

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri