Chirurgie robotică de ultimă generație la Spitalul Clinic SANADOR

Data actualizării: Data publicării:
Conf. Dr. Gîngu Articol sustinut de SANADOR

Chirurgia robotică este o formă avansată de chirurgie minim invazivă, cu beneficii care includ, în comparație cu chirurgia clasică, un control mai bun al hemoragiei în timpul intervenției, complicații postoperatorii mai puține, un timp de spitalizare mai scurt, recuperare rapidă și cicatrici de mici dimensiuni.

Instrumentele performante de care dispune sistemul de chirurgie robotică de ultimă generație da Vinci Xi, aflat în dotarea Spitalului Clinic SANADOR, permit depășirea limitărilor chirurgiei laparoscopice și realizarea pe cale minim invazivă a unor intervenții mai complexe, cu avantaje de neegalat pentru chirurgia robotică.

Datorită tehnologiei de mare performanță – imagine tridimensională de înaltă rezoluție, instrumente articulate și precizie sporită –, sistemul robotic da Vinci Xi permite o acuratețe de excepție a actului operator, cu prognostic postoperator foarte bun. Pentru pacient, beneficiile chirurgiei robotice includ mai puține complicații (precum infecțiile), durere și sângerare reduse, cicatrici mai mici și mai puțin vizibile, recuperare rapidă și perioadă de spitalizare mai scurtă. Pentru medic, chirurgia robotică menține avantajele chirurgiei minim invazive, dar depășește limitele chirurgiei laparoscopice: imagine tridimensională a câmpului operator, 7 grade de libertate oferite de instrumentele articulate, precizie chirurgicală îmbunătățită și confort ergonomic. Este astfel posibilă realizarea sigură și eficace a unor proceduri chirurgicale deosebit de complexe.

Printre numeroasele proceduri chirurgicale din sfera chirurgiei generale ce pot fi realizate robotic la Spitalul Clinic SANADOR se numără: rezecțiile de colon și rect, intervenții chirurgicale din sfera patologiei pancreatice, splenectomii, intervenții din sfera chirurgiei bariatrice, tratamentul herniilor abdominale ventrale și inghinale, tratamentul herniilor hiatale și al bolii de reflux gastroesofagian. De asemenea, prin intermediul chirurgiei robotice se pot realiza intervenții chirurgicale din sfera ginecologiei, precum histerectomii, miomectomii, chirurgia endometriozei.

În urologie, intervenția robotică este de primă intenție în prostatectomii (chirurgia prostatei), dar este recomandată și pentru nefrectomii parțiale sau totale, excizii ale chisturilor, cistectomie sau pieloplastie.

În prostatectomia radicală pentru cancerul de prostată, chirurgia robotică ne oferă avantajul de a mări până la de zece ori câmpul operator, astfel încât gesturile operatorii sunt mai precise, facilitând anastomoza căii urinare și, foarte important, prezervarea sfincterului uretral și a bandeletelor neurovasculare, când tumorile sunt localizate la nivel prostatic. Astfel, se asigură recuperarea funcțională mai bună a continenței și a potenței”, a explicat Conf. Dr. Constantin Gîngu (foto).

În prezent, SANADOR oferă pacienților accesul la o gamă largă de intervenții robotice urologice din spectrul chirurgiei urologice oncologice și reconstructive, în cazul tumorilor renale pentru care există indicație de chirurgie robotică, tumori de glandă suprarenală, reconstrucția joncțiunii pielo-ureterale, leziuni ale ureterului. În cazul cancerelor de prostată, chirurgia robotică este de primă intenție, după o corectă selecționare a cazurilor.

Decizia asupra tipului de intervenție chirurgicală este precedată de discuția dintre pacient și medicul chirurg, în care sunt explicate opțiunile terapeutice disponibile și este analizată indicația intervenției prin chirurgie robotică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri