Video Cum se vede „platoul” valului 4 la Spitalul Universitar București: „Unul plânge, altul țipă, altul tușește, altul moare”

Carla Tănasie Data actualizării: Data publicării:
pacienti covid tratati in cort in fata spitalului universitar bucuresti
În Spitalul Universitar nu mai sunt locuri pentru pacienții COVID. A fost improvizat un cort în fața intrării Foto: captură video Digi24

România pare că a ajuns la un platou al cazurilor de infectări cu SARS-CoV-2, dar acest platou este, de fapt, foarte aproape de vârful absolut de cazuri, înregistrat în urmă cu 10 zile. Sunt aproape 67 de mii de cazuri confirmate în această săptămână, iar numărul victimelor COVID din ultimele 5 zile e mai ridicat decât în același interval de săptămâna trecută. În cifre absolute, asta înseamnă că peste 2.200 de familii își plâng rudele răpuse de COVID.

La Spitalul Universitar București, situația rămâne critică, din cauza numărului uriaș de bolnavi COVID care au nevoie de îngrijire. Unitatea sanitară nu mai are niciun loc liber în secții, astfel că medicii au improvizat spații, pe hol sau în corturi, în care să fie tratați cât mai mulți oameni.

În acest moment, Spitalul Universitar București tratează 700 de pacienți, dintre care jumătate sunt pozitivi COVID-19. Și numărul continuă să crească. Iar față de luna octombrie a anului trecut, la Spitalul Universitar numărul deceselor de COVID este de 14 ori mai mare.

Vă invităm să vedeți în reportajul de mai jos cum arată „platoul” valului patru la Spitalul Universitar și să ascultați mărturiile bolnavilor de acolo: 

- Foarte mulți pacienți, foarte greu, nu e loc, nu e spațiu, spune plângând o pacientă care stă pe o targă, într-un cort, cu o mască de oxigen.

- De cât timp sunteți aici?

- De șase zile.

- Cum este să stați pe targa asta?

- Am stat cu geaca pe mine, uitați, am geaca aici, seara e frig.

În cortul din fața Spitalului Universitar erau, la ora filmării, 12 pacienți tratați aici, pe tărgi foarte joase și foarte incomode. Toți erau conectați la surse de oxigen, erau nevaccinați și spuneau că au stat mult acasă în speranța că situația lor se va îmbunătăți.

„Condiții mai bune de atât nu mai avem unde să le oferim. Și spunem că nu mai primim pacienți, nu avem nici loc fizic și nici surse de oxigen”, explică un cadru medical.

Și sala de așteptare a spitalului era plină de pacienți. Trei pacienți așteptau pe tărgile SMURD-ului să fie preluați. În mod normal, această sală trebuia să fie liberă, să aștepte aparținătorii pacienților din spital, dar de la o zi  la alta sunt improvizate saloane în locuri unde medicii până acum nu se gândeau că pot să facă un act medical.

Într-o parte din holul spitalului a fost improvizat un salon delimitând pur și simplu zona cu panouri de plexiglas. Au fost aduse paturi și scaune rulante pe care stau pacienți.

- E groaznic, e groaznic ce e aici, spune un pacient. Unul vine, altul pleacă. E coșmar. 

- De cât timp sunteți aici?

- De șase zile.

- Și ce-ați văzut de când sunteți aici?

- Cred că au murit 10 inși. Unul plânge, altul țipă, altul moare, altul tușește, altul... Ceva groaznic. Groaznic, spune bărbatul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri