Donare de sânge record la UMF „Carol Davila” din Bucureşti

Data actualizării: Data publicării:
sange donare

Ediţia de toamnă a campaniei naţionale „Donează sânge! Fii erou!” a înregistrat anul acesta la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti un nou record în ceea ce priveşte „dăruirea unei noi şanse la viaţă”, prin recoltarea, în doar cinci zile, a aproximativ 560 de unităţi transfuzabile (echivalentul a 252 de litri de sânge, n.r.), cu care pot fi realizate 150 de intervenţii medicale, anunţă rectorul UMF, academicianul Ioanel Sinescu.

sange donare

„Acţiunea caritabilă a fost posibilă doar prin mobilizarea membrilor Societăţii Studenţilor în Medicină din Bucureşti (SSMB) care, în parteneriat cu Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională Bucureşti (INHT) au desfăşurat în perioda 7-11 noiembrie 2016, în Holul de Onoare al Palatului Facultăţii de Medicină Carol Davila Bucureşti, o nouă ediţie a  campaniei naţionale «Donează sânge! Fii erou!»”, a explicat rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, potrivit News.ro.

El a a adăugat că, în România, doar 1,7 la sută din populaţie donează sânge, în condiţiile în care necesarul zilnic este de minimum 1.000 de litri.

„Este remarcabil gestul pe care studenţii Universităţii noastre îl fac în fiecare an, primăvara şi toamna, şi, cu siguranţă poate fi un exemplu de dăruire şi ataşament faţă de semenii aflaţi în suferinţă pentru întreaga societate românească, într-un context în care sistemul medical românesc se confruntă, din păcate, şi în secolul XXI cu o continuă criză. Potrivit statisticilor, în România doar 1,7 la sută din populaţie donează sânge, în contextul în care, în fiecare zi, la nivel naţional este nevoie de minim 1.000 litri de sânge, iar 450 de mililitri de sânge donat ar putea salva trei vieţi", a mai spus Ioanel Sinescu.

Cei peste 120 de voluntari, studenţi ai facultăţii de Medicină a UMF „Carol Davila” Bucureşti, au donat  558 de unităţi de sânge, ce vor fi utilizate ulterior în aproape 150 de intervenţii medicale. Acţiunii lansate de UMF Carol Davila i s-au alăturat şi studenţi ai Universităţii Politehnica Bucureşti.

Din cei aproximativ 700 de potenţiali donatori, doar 558 de studenți au primit permisiunea din partea medicilor să doneze sânge, pentru circa 140 de tineri fiind determinate mici incompatibilităţi cu actul donării (tensiune arterială).

„«Donează sânge! Fii erou!» este unul dintre proiectele de referinţă ale SSMB, proiect prin care reuşim să avem un impact real asupra sistemului sanitar din România, în pofida statutului nostru de simpli studenţi. Ediţia din această toamnă a campaniei s-a bucurat de cel mai mare succes din ultimii ani, reuşind să recoltăm aproximativ 560 de unităţi transfuzabile. Succesul se datorează în egală măsură bunăvoinţei celor peste 700 de potenţiali donatori, cât şi entuziasmului ieşit din comun al celor 120 de voluntari, dintre care peste 80 la sută s-au aflat la prima ediţie a campaniei sau la primul lor proiect de voluntariat”, a precizat coordonatorul campaniei „Donează sânge! Fii erou!”, Natalia Dima, studentă în anul V a facultăţii de Medicină a UMF „Carol Davila” Bucureşti.

Potrivit studentei, una dintre numeroasele reuşite ale campaniei UMF „Carol Davila” este dezvoltarea unei strânse colaborări cu personalul medical al Centrului de Transfuzie, colaborare ce s-a materializat prin activitatea de voluntariat realizată de către o parte dintre studenţii medicinişti în cadrul Centrului, din  2015.

Începând anul 2008, „Donează sânge! Fii erou!”este un eveniment organizat bianual la nivel naţional de către asociaţiile studenţilor la medicină şi îşi propune să combată deficitul de sânge şi produse de sânge din unităţile spitaliceşti din România prin organizarea unei colecte extinse de sânge şi prin susţinerea unei campanii de informare şi responsabilizare socială.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri