În misiune medicală în Kenya la 80 de ani. Povestea primului medic anestezist pediatric din România

Data publicării:
maria teianu

Maria Știrbu-Teianu este primul medic anestezist pediatric din România și, la 80 de ani, a participat la o misiune tocmai în Kenya, acolo unde a ajutat la deschiderea unui spital. Și-a asumat un risc: medicii nici nu au vrut să îi facă vaccinurile împotriva malariei: i-ar fi putut cauza complicații.

Chiar dacă s-a pensionat, e mereu la curent cu știrile din Medicină. Și este în pas cu tehnologia: plătește facturile pe internet, acolo unde și comunică cu fiul și nepoata, stabiliți în Franța.

”Ne-am dus chiar în deșert, ne-am urcat pe o dună. Eu abia m-am urcat, m-am ținut cu cineva de mână. Să știți că e greu de urcat, duna e mai înaltă decât îți dai seama”, își amintește Maria experiența din Africa, urmărind câteva poze pe care le-a descărcat în laptop.

Maria Știrbu-Teianu sau Mica, cum îi spun prietenii, și-a luat inima în dinți și de ziua ei, când a împlinit 80 de ani, a plecat în Kenya. La invitația unor colege de catedră, alături de care preda cursuri pentru asistenții medicali.

”Mi-au spus: avem nevoie de un doctor în Kenya și am zis: dragele mele la vârsta asta mai stau și eu locului. Iar le-am auzit vorbind, zic când e plecarea aia: în 12 ianuarie. Păi e ziua mea de naștere, mă duc, ce o fi o fi!”, își amintește Maria.

Misiunea în Africa a fost organizată de Arhidieceza de București. Maria a ofert expertiză într-un spital pentru înființarea unei secțiii de terapie- intensivă.

”Am impresia că mi se întâmplă ce ce nu se întâmpla înainte, înainte nu apucam să merg la niciun fel. Era strict spitalul, pentru mine eu zic că asta a fost și un defect m-am preocupat prea mult zi și noapte de acolo nu plecam până nu vedeam pe linia de plutiere toată reanimarea”, rememorează medicul perioada în care lucra ca anestezist.

Maria a lucrat 45 de ani ca medic anestezist, cei mai mulți în Spitalul Marie Curie, timp în care i-au trecut prin mână zeci de mii de copii. O parte dintre parintii pacientilor salvati i-au rămas recunoscători pe viață.

”Am cam 40 de sonerii, de felicitări la Anul Nou, de Sfânta Maria, de 12 ianuarie. Mă sună pacienți, părinții lor”, spune Maria.

În ciuda optimismului debordant, viața Mariei Știrbu-Teianu nu a fost lipsită de momente care ar putea descumpăni pe oricine. Dar ea nu s-a lăsat..A fost exmatriculată în anul 6 de la Facultatea de Medicină pentru că tatăl ei a fost arestat pe vremea lui Gheorghiu Dej. Patru ani a muncit ca asistentă medicală, până a reușit să se înscrie din nou la medicină. A fost nevoită să reia anul 6. A obținut licența și până să devină medic specialist a lucrat o perioadă în țară.

”Am stat șapte ani la Gârbova de Sebeș și la Sebeș Alba unde mi-a fost bine, foarte bine, nu îmi lipsea nimic, dar eu voiam să plec, am savurat bucuria de acolo în care nu imi lipsea nimic decât faptul că nu făceam ce voiam eu”, spune medicul.

S-a încăpățânat și a devenit în cele din urmă medic anestezist psihiatru. A înființat Societatea Română de Anestezie Pediatrică. Deși s-a pensionat în anul 2009 este la curent cu noutățile din medincină și participă la congrese. Se simte în formă și se bucură de fiecare zi.

”Dimineața mănânc ovăz, în fiecare zi îmi fac eu ovăz fiert și constat că îmi face foarte bine, o cafea, un ceai și la prânz ceva ce vreau eu. Și câte o prăjitură, recunosc și chiar îmi fac eu. Tiramisu, știu eu acuma, e așa de ușor!”, povestește Maria Știrbu-Teianu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri