Intervenții chirurgicale minim invazive pentru afecțiunile cardiovasculare

Data publicării:
CCV SANADOR Articol sustinut de SANADOR

Tendința modernă în chirurgia cardiovasculară este ca intervențiile să fie practicate minim invaziv, ori de câte ori acest lucru este posibil, pentru a evita deschiderea cutiei toracice prin sternotomie, o procedură traumatizantă și mai greu suportată de pacienți. De altfel, odată cu experiența câștigată în intervenții minim invazive, s-au extins indicațiile chirurgiei cardiace și la pacienți a căror stare generală sau ale căror comorbidități ar fi constituit contraindicații pentru chirurgia clasică, deschisă. Datorită inovațiilor în tehnicile de perfuzie, perfecționării ecocardiografiei transtoracice și dezvoltării instrumentelor chirurgicale specializate, chirurgia cardiacă modernă beneficiază în prezent de toate mijloacele necesare pentru abordările minim invazive.

Spre deosebire de intervențiile chirurgicale clasice, după care este necesară o perioadă prelungită de recuperare, pentru refacerea sternului, controlul postoperator al sângerărilor și al posibilelor infecții, chirurgia cardiacă minim invazivă oferă beneficiile unei recuperări rapide și ale minimizării complicațiilor postoperatorii (pierderi sanguine scăzute, risc de infecții redus). Durata de spitalizare redusă, traumatismul chirurgical mult diminuat, precum și avantajul estetic, comparativ cu chirurgia clasică deschisă, recomandă chirurgia cardiacă minim invazivă ca o alternativă de preferat, cu condiția ca intervențiile să fie realizate de echipe cu multă experiență.

Intervențiile minim invazive se realizează prin intermediul unei incizii mici la nivelul peretelui toracic drept, în spațiul intercostal III sau IV. Astfel de operații se pot realiza numai cu ajutorul unor instrumente specifice, de ultimă generație, sisteme video moderne și, nu în ultimul rând, o echipă medicală ultraspecializată, complexă, formată din chirurgi cardiovasculari, anesteziști cu specializare cardiovasculară, cardiologi și specialiști în circulația extracorporală.

În prezent, chirurgia minim invazivă nu poate înlocui în totalitate chirurgia cardiovasculară clasică, însă rezultate excelente se obțin prin urmatoarele proceduri chirurgicale:

  • Plastia/protezarea valvei mitrale asociată sau nu cu plastia de valvă tricuspidă (mai rar protezare);

  • Protezarea valvei aortice;

  • Înlocuirea aortei ascendente;

  • Închiderea defectelor de sept atrial la adult;

  • Îndepărtarea formațiunilor tumorale atriale benigne (mixom cardiac);

  • Revascularizări miocardice pe partea stângă a inimii.

De multe ori, sunt indicate si se pot realiza la același pacient proceduri combinate, din cele enumerate mai sus, de asemenea minim invaziv.

Secția de Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților acces la tratamente minim invazive moderne pentru patologia cardiacă, în condiții de maximă siguranță, prin intermediul tehnologiilor de ultimă generație și cu ajutorul medicilor chirurgi cardiovasculari cu o deosebită experiență în domeniu. La Spitalul Clinic SANADOR, echipa condusă de Dr. Stanislav Rurac realizează o serie întreagă de intervenții de chirurgie cardiacă minim invazivă prin minitoracotomie, alături de intervenții de chirurgie cardiacă clasică și de chirurgie vasculară. La acestea se adaugă intervenții hibride realizate alături de colegii din Departamentul de Cardiologie Intervențională.

Desfășurarea optimă a acestor intervenții chirurgicale cardiovasculare deosebit de complexe și îngrijirile perioperatorii în condiții de siguranță deplină sunt asigurate de Departamentul de Terapie Intensivă pentru Chirurgia Cardiovasculară din Spitalul Clinic SANADOR. Acest departament specializat, dotat cu aparatură modernă, asigură condiții optime pentru recuperarea postintervențională și beneficiază de medici anesteziști cu experiență vastă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri