Ioana Mihăilă: Durează 11 ani să pregătim un medic. Nu avem cum să rezolvăm lucrurile de pe o lună pe alta, nici de la un an la altul

Data actualizării: Data publicării:
ioana mihaila cu masca
Ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, spune că situația paturilor la terapie intensivă nu se poate rezolva „de la o lună la alta” Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Situația de la terapia intensivă pentru bolnavii de COVID-19 nu ține numai de numărul de paturi, ci și de personalul medical care trebuie pregătit corespunzător ca să trateze pacienții, a explicat joi Ioana Mihăilă, în prima sa zi de lucru ca ministru al sănătății. Ea a subliniat că numărul paturilor de terapie intensivă nu poate fi crescut „de la o lună la alta” și nici măcar de la un an la altul.

„Aşa cum a discutat şi ministrul anterior, problema nu este legată doar de numărul de paturi, ci de echipele de medici şi asistente medicale pregătite să trateze corespunzător pacienţii din secţiile de terapie intensivă. (...)  Durează 11 ani să pregătim un medic cu anii de facultate şi cu cei 5 ani de rezidenţiat, în medie. Este evident că nu avem cum să rezolvăm lucrurile nici de pe o lună pe alta şi nici chiar de pe un an pe altul”, a spus noul ministru al sănătății.

Ea a adăugat că va încuraja universităţile, într-o întâlnire pe care o va avea săptămâna viitoare, dar a repetat că problemele cu pregătirea personalului vor putea fi rezolvate doar pe termen mediu şi lung.

Pe de altă parte, Ioana Mihăilă a reamintit ce s-a făcut pentru o rezolvare imediată a situației de la ATI COVID:  „Pentru asta colegii mei au făcut toate eforturile să crească numărul de paturi, să facă locuri la terapiile intensive care erau non-COVID, au modificat deja structurile spitalelor COVID şi non-COVID şi lucrurile sunt un pic mai bine decât erau înainte", a susţinut ministrul. „Tot astăzi, împreună cu doamna director de la asistenţă medicală, vom reevalua care este situaţia în Bucureşti, pentru că înţeleg că acolo este cea mai mare problemă şi vom vedea dacă putem cumva să redimensionăm şi să regândim secţiile de terapie intensivă”, a mai spus Ioana Mihăilă.

Întrebată dacă a vorbit cu premierul Florin Cîțu, noul ministru al sănătății a răspuns că „puțin, aseară, la Cotroceni”.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pe câți bani cântă la nunți Irina Loghin, în 2024! Suma nu este deloc mică, de ce cere atât
Digi FM
A murit soția lui Iosif Rotariu! Care au fost ultimele cuvinte pe care aceasta i le-a adresat fostului...
Pro FM
Analia Selis e în cel mai bun moment al vieții, la 5 ani de la divorț. Nu și-a refăcut viața amoroasă: "Doar...
Film Now
Blonda despre care Kevin Costner spune că e o "frumusețe incontestabilă" și "o mare actriță". Cum i-a întors...
Adevarul
Cele mai bune conserve pentru micul dejun. Deși stigmatizate, sunt adesea mai nutritive decât multe alimente...
Newsweek
VIDEO Instructorii români își iau rămas bun de la militarii ucraineni. F-16, în luptă din iunie
Digi FM
Andreea Bălan, adevărul despre cearta cu Andreea Antonescu. Cele două artiste au rupt din nou prietenia: „Mi...
Digi World
Cât de nocive sunt pentru sănătate uscătoarele de rufe pe care le avem acasă. Avertismentul lansat de oamenii...
Digi Animal World
Cinci alimente comune care pot fi mortale pentru animalele de companie. La ce trebuie să aibă grijă...
Film Now
Fiica cea mică a lui Brad Pitt pare să taie total legăturile cu tatăl ei. Gestul public al adolescentei de 15...
UTV
Livia Eftimie a postat primul mesaj dupa divortul de Catalin Bordea. „Cateodata iti vine sa mori. Doar pentru...