Sari la conținut

Directorul de îngrijiri al Spitalului Județean Zalău, declarat „practicianul anului” de o societate medicală din Marea Britanie

Un director de îngrijiri de la Spitalul din Zalău a fost premiat în Marea Britanie. A fost declarat „practicianul anului” în materie de prevenire a infecţiilor din spitale. Ramona Marincaş a reuşit să introducă în unităţi sanitare truse unice pentru fiecare pacient, iar acum îi învaţă pe colegii ei cum să apere bolnavii de infecţii.

medic_zalau

Ramona Marincaş, director de îngrijiri la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, colaborează de zece ani cu Societatea de Prevenire a Infecţiilor din Marea Britanie. De la specialiștii străini a învăţat metodele pe care le-a aplicat în spital. De la simpla dezinfectare a mâinilor, până la crearea unei întregi stații de sterilizare a echipamentelor medicale.

„Înainte sterilizam acele, seringile, era mult mai greoi, mult mai costisitor, lucram mai mult din timpul nostru, acum avem toate de unica folosință”, spune o asistentă.

Spitalul din Zalău s-a schimbat în ultimii ani radical, iar acum medicii se pot lauda cu zero infecții de plagă chirurgicală.

Ramona Marincaş, director de îngrijiri Spitalul Județean de Urgență Zalău: „Am fost foarte mult plecată în Marea Britanie, mulți asistenți plecați. Am înțeles care sunt pericolele. Apoi îți dorești cu adevărat să faci asta, indiferent că ți se cere sau nu”.

Medicul ajută acum şi alte spitale să implementeze modelul de la Zalău.

Ramona Marincaş: „Cel mai impresionat pentru mine.. spitalul copii din Brasov. În urma vizitei s-au întors la Brasov, au scris un raport și vor să obțină finanțare pentru a face o sterilizare ca și la Zalău. O sterilizare care este identică cu cea din Edinburgh din Cambridge, un spital universitar din Marea Britanie, de top.

Ramona Marincaş a intrat în sistemul sanitar acum 30 de ani, când a lucrat ca asistentă medicală.