OMS vrea eliminarea grăsimilor trans în următorii 5 ani

Data publicării:
grasimi

500.000 de oameni mor în fiecare an din cauza grăsimilor folosite în sistem industrial pentru prăjit. Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că acestea cresc semnificativ riscul bolilor de inimă şi vrea eliminarea lor în următorii cinci ani. Acest tip de compuşi - cunoscuţi drept găsimi trans - se găsesc în multe produse alimentare, de exemplu în chipsuri, biscuiţi, prăjituri, margarina parţial hidrogenată. Sunt, de asemenea, folosite în restaurantele fast-food.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general OMS: Acestea sunt ieftine şi uşor de folosit, fapt ce le face populare în rândul producătorilor. Dar grăsimile trans sunt responsabile pentru mai mult de jumătate de milion de decese în lume, în fiecare an, mai ales în ţările cu nivel de trai scăzut sau mediu.

Tom Frieden, preşedintele iniţiativei pentru sănătate "Resolve": Zilele grăsimilor trans sunt numărate. Guvernele au acum instrumentele, ştiinţa şi responsabilitatea de a-şi proteja cetăţenii de aceste substanţe toxice înlocuind grăsimile trans artificiale cu grăsimi şi uleiuri mai sănătoase. Înlocuirea grăsimilor trans cu uleiuri sănătoase va salva, potrivit estimărilor, cel puţin 10 milioane de vieţi în 25 de ani după eliminarea lor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri