Pericolul gripei | Medic: „Nu o să folosim masca când mergem pe stradă”. Când este utilă

Data actualizării: Data publicării:
Concern Grows As Swine Flu Patient Numbers Increase Across The UK
FOTO: Getty Images

Cea mai bună protecție împotriva gripei este vaccinul, iar în lipsa acestuia, măsurile de igienă. Este ceea ce ne spun specialiștii și ceea ce confirmă și medicul Adrian Marinescu, specialist în boli infecțioase. El lansează și un avertisment: dacă avem gripă și mergem la camera de gardă a unui spital, riscăm să-i contaminăm și pe cei care ajung acolo cu alte afecțiuni, dacă nu luăm măsurile necesare.

Cel mai important este să ne spălăm pe mâini sau să folosim soluții antiseptice, pe care le putem cumpăra de la farmacie, mai ales când mergem într-un spital, în mijloacele de transport în comun sau în alte zone aglomerate.

Vorbim de palmă și de contaminare, până la urmă și cum tușim și strănutăm e important, dacă vom tuși în palmă și palma o vom folosi ca să dăm noroc cu cel de alături, să atingem o clanță sau bara din autobuz, e vorba de o contaminare. Nu e vorba numai de partea de a inhala. Și atingerea cu mâna contaminată – ducem mâna la gură, la nas, e același lucru”, a spus Adrian Marinescu.

Medicul mai spune că masca de protecție este utilă atât pentru a ne proteja pe noi înșine, cât și pentru a-i proteja pe ceilalți, în cazul în care ne-am îmbolnăvit de gripă. Nu trebuie folosită însă tot timpul, adaugă el.

Nu o să folosim masca când mergem pe stradă. Dacă ajungem într-o aglomerare sau suntem bolnavi și mergem la serviciu, cu siguranță, ori nu mergem la serviciu, ori mergem și folosim masca. Cred că e puțin exagerat să mergem peste tot cu masca. În aglomerație, categoric. Sau să evite aglomerarea, și mai simplu”, a spus el.

Medicul a mai lansat un avertisment în legătură cu prezentarea la camera de gardă: „Nu sunt numai pacienții cu afecțiuni. În momentul în care altcineva, care are altă afecțiune, ajunge în camera de gardă, oare nu e un risc de transmitere, de contaminare? Întotdeauna când vor ajunge acolo vor folosi masca sau nu vor ajunge, poate folosesc varianta medicului de familie.”

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns marţi la 28, potrivit unei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, anunța săptămâna trecută că suntem „la un pas de epidemie!. Astăzi, ministrul a anunțat că aproximativ 10.000 de fiole de vaccin antigripal vor fi redistribuite în ţară la sfârşitul acestei săptămâni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri