Proiect-pilot: 200 de pacienți cu TBC ar putea fi tratați în regim ambulatoriu la „Marius Nasta”

Data publicării:
marius nasta interior
Foto: Facebook

Cel puțin 200 de pacienți cu tuberculoză ar putea fi tratați în regim ambulatoriu în unitățile de pneumoftiziologie din sectoarele 4, 5 și 6, care aparțin de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, potrivit unui proiect-pilot supus dezbaterii de Ministerul Sănătății.

Potrivit proiectului de ordin postat pe site-ul Ministerului Sănătății, programul este coordonat de Minister și pus în aplicare la „Marius Nasta”.

„Proiectul-pilot se va derula în perioada ianuarie - decembrie 2020, în dispensarele de pneumoftiziologie din sectoarele 4, 5 și 6, care aparțin de Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”. Toate persoanele suspecte sau confirmate cu tuberculoză, participante în proiectul pilot, beneficiază de toate drepturile prevăzute în cadrul Programului Național de Control al Tuberculozei”, se arată în documentul consultat de Mediafax.

Proiectul se va desfasura în perioada ianuarie–decembrie 2020.

Obiectivele operaționale sunt:

- tratarea exclusiv în ambulatoriu a minimum 200 de pacienți cu TB BK negativă din București, 65% din totalul pacienților cu TB sensibilă, cu microscopie negativă și cu rezidența în București și
- asigurarea unei rate de aderență de 90% în lotul de pacienți cu TB BK negativă tratați exclusiv în ambulatoriu.

„Scopul proiectului este de a demonstra fezabilitatea diagnosticării și tratării pacienților cu tuberculoză în dispensarele TB, care țin de Institutului Național de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” si de a crește capacitatea acestora de a gestiona pacienții cu tuberculoză, evitând spitalizările în situația în care acestea nu sunt absolut necesare”, se arată într-o anexă a proiectului.

Finanțarea cheltuilelilor se va realiza în baza solicitării Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” însoțite de documente justificative, cu încadrarea în limita bugetului aprobat, pe baza instrucțiunilor transmise de către coordonatorul de program. Pe parcursul proiectului, se vor realiza trimestrial evaluări de către echipa de experți contractați de Fundația Romanian Angel Appeal. Se prevede ca programul să fie implementat și în alte regiuni, în funcție de evaluările trimestriale și să fie ulterior extins la scară largă.

Populația țintă reprezintă pacienții cu suspecți de tuberculoză care se adresează dispensarelor TB din structura Institutului Național de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.

„Deși incidența tuberculozei a scăzut în ultimii 10 ani (2008 - 2018) cu o medie anuală de 6,0%, rata de detectare a cazurilor TB rămâne la 87% (75 - 100). În 2018, România a diagnosticat și notificat 12.205 cazuri de de tuberculoză, din care 11.586 cazuri noi și recidive, ceea ce corespunde unei rate de notificare de 62,7 la 100.000 de persoane (59,5 la 100.000 persoane rata incidenței), situând țara noastră pe locul 5 pe lista celor 18 țări cu prioritate înaltă pentru eradicarea tuberculozei în Regiunea Europeană a OMS (18HPC-EUR), unde media notificării a fost de 26,4 la 100.000 de persoane și pe locul 1 în rândul țărilor UE/SEE, unde media notificării TB a fost de 10,2 la 100 000 de persoane”, mai precizează sursa citată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri