Replica Gabrielei Firea pentru Vlad Voiculescu

Data actualizării: Data publicării:
gabriela firea digi km0

Contre între primarul general şi ministrul Sănătăţii, pe tema Spitalului Sfânta Maria din Capitală. Vlad Voiculescu i-a cerut public Gabrielei Firea să permită Corpului de control să verifice cum a fost acreditat spitalul pentru transplant de plămâni, deşi nu are o unitate de îngrijire post-transplant. Pentru că spitalul e în subordinea primăriei, ministrul a mai cerut şi publicarea achiziţiilor, în condiţiile în care a contribuit cu 5 milioane de euro la dotările unităţii medicale. Primarul general crede, însă, că totul este în regulă la Spitalul Sfânta Maria şi răspunde cu o solicitare imperativă.

 

Toate verificările s-au făcut. Nu înţeleg, repet, de ce se aduc în discuţie două subiecte care nu au nicio legătură, salvarea vieţii pacienţilor - şi ministerul refuză să facă aceste plăţi către spitalul Sfânta Maria - şi controalele care pot să existe şi în continuare”, a spus primarul Gabriela Firea.

Fac o solicitare oficială, ca primar general şi ca cetăţean al acestei ţări, către ministrul Sănătăţii, să deblocheze trasplantul de plămâni de la spitalul Sfanta Maria de mâine dimineaţă. Mâine dimineaţă ar trebui să aibă loc operaţii”, a mai spus ea.

Aceste subterfugii, aceste explicaţii irelevante, aceste trimiteri la achiziţiile din 2015... să le verifice. Nu are nimic de-a face actul medical în sine şi tratarea bolnavilor cu aceste măsuri administrative, dar nu am absolut nimic împotrivă să punem la dispoziţia Ministerului Sănătăţii tot ceea ce eu găsesc în arhiva primăriei ca fiind documente de când eu nu eram primar general”, a mai spus Gabriela Firea.

Într-o conferință de presă, în cursul dimineții, ministrul Vlad Voiculescu a vorbit despre neregulile descoperite la Agenția Națională de Transplant și despre problemele de la spitalul Sfânta Maria din Capitală.

Îmi reafirm îndoielile că Spitalul Sfânta Maria a fost acreditat în mod judicios și că e pregătit în acest moment pentru a realiza transplant pulmonar. Din toate discuțiile cu experții pare că Spitalul Sfânta Maria e în imposibilitatea de a urmări pacienții transplantați, neavând un compartiment de pneumologie și experți specializați în urmărirea post-transplant, pentru că nu are un laborator în care poate analiza probele pacienților 24 de ore din 24”, a spus ministrul.

El a mai spus că a cerut acceptul Primăriei București de a permite Corpului de Control să verifice cum a fost acreditat spitalul și cum s-au făcut achizițiile publice.

Dacă doamna primar nu are nimic de ascuns, o invit să facă un act de transparență pe care în câteva săptămâni toate spitalele vor fi obligate să-l facă, și anume să publice toate contractele încheiate de Spitalul Sfânta Maria cu firmele care au furnizat echipamente în 2015. Spitalul a beneficiat de finanțări semnificative atât anul trecut, de la Ministerul Sănătății și Primăria Capitalei. În acest an el a avut o sumă alocată, considerabilă, din care nu a fost cheltuit niciun ban”, a mai spus ministrul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri