Românii pot cumpăra antibiotice fără rețetă pentru un tratament de trei zile. Anunțul Ministerului Sănătății

Data publicării:
barbat cu o pastila si un pahar cu apa in mana
Tratamentul dat de medic va fi eliberat în baza unei prescripții, care se va reține în farmacie. FOTO: Shutterstock

Românii pot cumpăra antibiotice fără reţetă, însă doar pentru un tratament de trei zile, adică doza de urgenţă. Ministerul Sănătății a schimbat modul în care sunt prescrise și eliberate pastilele, ca să limiteze consumul excesiv al acestora.

Tratamentul dat de medic va fi eliberat în baza unei prescripții, care se va reține în farmacie și doar în cazuri de urgență farmaciștii pot oferi pastilele necesare pentru trei zile.

Cei mai mulți români sunt conștienți de pericolul administrării de antibiotice fără recomandare de la medic. În ciuda măsurii însă, există riscul ca unele persoane să facă excese.

- „Nu cred că este în regulă, pentru că noi așa suntem obișnuiți: ne curge un pic năsucul, luăm antibiotic.”

- „Nu prea bună, că trebuie să te duci la doctor, să te consulte și după aia să iei anitibiotic, nu după ureche.”

- „Chiar în caz de urgență, acum există atâtea posibilități, să suni la doctorul de familie, să faci o consultație online, deci ar fi bine să avem recomandare de la medic, să nu luăm antibiotic după ureche.”

- „E ok. Mă gândesc că dacă ai o urgență, te prinde weekendul, nu ai când să ajungi la medic, e ok.”

Farmaciștii vor păstra toate informațiile într-un sistem

Farmaciștii vor păstra toate informațiile într-un sistem, astfel că oamenii nu vor putea să încerce să-și facă rost de antibiotice în mai multe locații.

Florina Bonifate - preşedinte Colegiul Famaciştilor Galaţi: „Medicii trebuie să prescrie într-un anumit fel aceste medicamente, cu serie și număr la rețete și să aibă anumite câmpuri, deci și din partea medicilor și a farmaciștilor sunt anumite reguli în plus de respectat. Farmacistul, prin cunoștințele pe care le are, poate să evalueze dacă este sau nu o urgență și dacă este de competența lui să poată să elibereze un antibiotic.”

Paul Ichim - medic chirurg: „Ca idee în sine de a controla consumul de antibiotice este foarte bine, pentru că noi, în mediul spitalicesc, întâlnim deja germeni multirezistenți și problema deja a devenit una destul de cruntă. Ordinul s-a dat, dar oamenii din sistem întreabă, pe bună dreptate: bun, și ce formulare, cum sunt formulate, unde sunt tipizate, suntem puși în imposibilitate de a elibera medicamentele, antibioticele. Deja este o mare discuție.”

Printre antibioticele care pot fi eliberate direct de la farmacie în doză de urgență se numără Amoxicilina, Amplicilina, Doxicilina și Oxicilina.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri