Scandalul spitalelor ia amploare. Vlad Voiculescu: Gabriela Firea a dat ordin să se ascundă acte. Replica Primăriei Bucureşti

Data actualizării: Data publicării:
vlad voiculescu digi24

Ia amploare scandalul dintre fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, și primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. Vlad Voiculescu susține că știe din „surse credibile” că Gabriela Firea a cerut ca documente privind achizițiile făcute la spitalele din subordinea Primăriei „să fie făcute pierdute”. În replică, Primăria Capitalei amenință că va recurge la justiție pentru afirmații calomnioase. La rândul său, USR București anunță că îi va face plângere Gabrielei Firea pentru abuz în serviciu.

Vlad Voiculescu face apel pe Facebook către toți angajații din Administrația Spitalelor, aflată în subordinea Primăriei, „să nu dea curs unor cerințe ilegale și imorale”.

Apelul său vine după ce fosta șefă a Departamentului Juridic din cadrul Administratiei Spitalelor, Nicoleta Lavinia Coțofană, ar fi făcut o plângere la DNA acuzând nereguli la Spitalul Gomoiu. Între timp, aceasta a fost concediată.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Vorbim de o organizație care pare să fie la stăpân, vorbim despre un primar care dă afară oameni, dar dacă ne uităm la fapte - un raport al Corpului de control al premierului care a stat ascuns, o plângere penală către DNA care a fost făcută pierdută, apoi omul din instituție care a vrut să transmită această cerere către DNA să fie dat afară fără niciun fel de explicație, ce ni se spune este că în ASSMB (Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București - n.r.) - nu mai vorbim despre faptul că nu s-au mai organizat concursuri și toată lumea vine pe pile și toată lumea este ținută cu numiri provizorii ca să poată fi dată afară oricând - oamenii care lucrează acolo și în alte instituții ale Primăriei sunt tratați cu o lipsă de respect pe care puțini dintre noi ne-o putem imagina și presiunile de genul acesta, atunci când vorbim de milioanele de euro, un jaf din banul public care este ascuns de atâta vreme e incredibil pentru mine”, a declarat Vlad Voiculescu la Digi24.

El spune că raportul Corpului de control despre care vorbește a fost făcut în timpul premierului Mihai Tudose, iar documentul ar constata că la Spitalul Gomoiu s-au petrecut ilegalități: s-au făcut plăți pentru lucrări care nu s-au efectuat, s-au plătit echipamente de un anumit nivel și s-au livrat echipamente de un nivel inferior etc. „Fosta directoare a Departamentului juridic din ASSMB a văzut lucrurile acestea, a vrut să le raporteze, a scris o plângere penală la DNA și acum este dată afară, iar plângerea este făcută pierdută. Înțeleg că și experții care au lucrat la acea analiză a spitalului Gomoiu au fost de asemenea eliminați. Înțeleg, de asemenea, și probabil că asta este miza că lucrurile astea nu s-au întâmplat doar la spitalul Gomoiu”, susține Vlad Voiculescu. El îi cere Gabrielei Firea, primarul general al Capitalei, să transparentizeze de îndată toate achizițiile.

Primăria Capitalei are în subordine 19 spitale.

Ce spune Primăria Capitalei

„În legătură cu afirmațiile calomnioase ale unui posibil viitor candidat la Primăria Capitalei, potrivit cărora Primarul General Gabriela Firea ar fi dat dispoziții ca actele privind achizițiile din spitalele Municipalității să fie distruse sau pierdute, facem următoarele precizări:

Primăria Capitalei și structurile sale subordonate sunt printre cele mai verificate instituții de către organele statului, în afara auditului intern și a misiunilor Corpului de Control propriu existând în fiecare an controale amănunțite ale Curții de Conturi.

Este exclus ca documente de o asemenea importanță, așa cum sunt dosarele achizițiilor publice să poată dispărea peste noapte, iar încercarea de a pune o astfel de acuzație pe seama Primarului General nu este decât o dovadă a precarității mijloacelor care sunt folosite în lupta politică.

Astfel de acuzații lipsite de orice fundament sau bază reală aduc atingere nu doar prestigiului Primăriei Capitalei și Primarului General, ci afectează direct întreg personalul din unitățile medicale ale Municipalități, motiv pentru care ne rezervăm dreptul de a-i acționa în judecată pe toți cei care lansează sau colportează astfel de calomnii”, se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei.

„Dezmințim ferm și categoric informația conform căreia Firea a dat-o afară pe directoarea juridică a ASSMB. Primarul General al Capitalei nu are atribuții în recrutarea angajaților pentru instituțiile din subordinea Primăriei Capitalei”, se spune într-un alt comunicat al Primăriei transmis către Digi24. „De aceea, respingem ferm toate acuzațiile referitoare la realizarea unor lucrări supraevaluate, având în vedere că procedura de achiziție pentru construirea acestui spital nu a fost făcută în mandatul actualului Primar General”, mai spune Primăria. „Lavinia Coțofană nu avea mandat de reprezentare din partea spitalelor pe care susține că le-a reprezentat în instanță”, precizează PMB.

USR îi face plângere penală Gabrielei Firea pentru abuz în serviciu

USR București anunță într-un comunicat va depune plângere penală împotriva Gabrielei Firea pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

„Primarul Capitalei a refuzat timp de doi ani să ia măsurile care se impuneau în urma concluziilor raportului Corpului de Control. De asemenea, Gabriela Firea a refuzat să pună la dispoziția consilierilor municipali USR și, implicit, la dispoziția publicului raportul întocmit în urma controlului de acum doi ani de la ASSMB, control ce a vizat intervalul 2010  - 2017. Practic, Gabriela Firea a tăinuit informații extrem de grave privind prejudicierea bugetului public cu sume de până la 20 de milioane de euro. Le-a tăinuit nu doar față de public, nu doar față de Consiliul General, dar le-a tăinuit și față de autoritățile care ar fi putut să cerceteze ilegalitățile, să-i depisteze și să-i sancționeze pe vinovați”, acuză USR.

În 2 februarie 2018, USR București a depus, prin Ana Ciceală, o solicitare de informații prin care se cerea ASSMB să confirme existența raportului Corpului de Control și să-l transmită, întrucât este informație de interes public. Directorul ASSMB a răspuns că există un astfel de raport, dar că el nu poate fi făcut public pentru că ar conține date cu caracter personal. Deși USR București a revenit cu cererea de a fi pus la dispoziția consilierilor raportul Corpului de Control, municipalitatea a refuzat să facă acest lucru, precizează comunicatul USR.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri