Sorina Pintea răspunde acuzațiilor medicului român din Belgia

Data publicării:
sorina pintea

Ministrul sănătății, Sorina Pintea, a declarat sâmbătă la Digi24 că nu exista altă soluție în afară de transferarea în străinătate a tânărului care are arsuri grave în urma exploziei care s-a produs miercuri într-un apartament din Piatra Neamț. Sorina Pintea a răspuns astfel acuzațiilor formulate de un medic român de la spitalul din Belgia unde a fost internat tânărul, care a spus că statul român îi trimite în străinătate pe marii arşi în primul rând pentru a scăpa de responsabilitate.

Citiți și:  Acuzații grave din Belgia. Medic român: E mai ușor să se spele pe mâini

„Statul român nu se spală pe mâini. Cele 11 paturi de care vorbeam sunt ocupate de urgențe majore. Vă imaginați că nu mă apucam să fac astfel de demersuri dacă nu m-am convins că acest pacient nu poate fi tratat în România. Mă surprinde atitudinea dânsului, pentru că într-adevăr am luat decizia în cunoștință de cauză. Cele 11 paturi erau ocupate, iar acest pacient nu putea fi tratat în condiții normale aici”, a declarat Sorina Pintea, ministrul sănătății, la Digi24. 

Ea susține că tânărul ar fi putut fi tratat în România, dacă avea loc, pentru că în România sunt tratați o mulțime de pacienți cu arsuri de până în 50 la sută din suprafața corpului, ba chiar au fost cazuri cu 70 la sută și chiar 80 la sută, iar rezultatele au fost bune.

„Programul național de mari arși asigură finanțarea necesară pentru achiziționarea materialelor, medicii sunt pregătiți, dar în condițiile în care nu putem face asta, recunoaștem. Nu cred că e o mare greșeală sau nu e deloc o greșeală”, a spus Sorina Pintea.

Citiți și: Colectiv. Un secret bine păstrat: România nu mai are bancă de piele, la trei ani de la tragedie

Întrebată dacă ar fi fost necesară menținerea în deplină funcționare a băncii de piele, mai ales că medicul Isacu susține că banca din Belgia funcționează în aceleași condiții, Sorina Pintea a răspuns: „Dați-mi voie să mă îndoiesc. Dl Ciprian Isacu este acum în Belgia. Există specialiști în România. Dl. prof. Enescu, recunoscut internațional și care el însuși a făcut un document în care a spus că această bancă nu mai este viabilă. Eu cred că trebuie să ne asigurăm că totul e normal, că totul va funcționa în condiții civilizate și normale. Nu cred că e cazul să facem acum polemica pe ce a fost și pe ce nu avem. Am luat niște decizii care nu au fost ușoare. Ne-am asumat și eu, și predecesorul meu, niște responsabilități majore, tocmai pentru a face ce-i mai bine pentru pacienți”, a punctat Sorina Pintea.

Ea a mai spus că transferul victimei de la Piatra Neamț a fost decis de medici, decizia a aparținut lor, prin urmare nu se poate spune dacă avea șanse mai mari în cazul în care ar fi fost transferat mai repede. Transferul s-a făcut atunci când s-a putut din punct de vedere medical, nicicum n-a fost vorba despre întârzieri din cauza unor dificultăți de ordin birocratic, a ținut să sublinieze ministrul sănătății. „Eu am convorbiri pe SMS cu medicul din Belgia, cu care am ținut legătura, prin care îmi spunea că în acest moment nu se poate face transferul din cauza parametrilor pacientului. Deci procedurile birocratice nu au împiedicat cu nimic transferul în momentul potrivit”, a insistat Sorina Pintea. „Transferul e decis de parametri medicali. Medicii sunt cei care decid, nu procedurile birocratice. În momentul în care transferul a fost decis de medicii români și medicii din Belgia, atunci pacientul a plecat”, a explicat Sorina Pintea la Digi24.

Citiți și:  Ministrul Pintea: Statul nu poate asigura cazarea la Charleroi a tatălui tânărului ars transferat în Belgia

Românii din Belgia strâng fonduri pentru familia tânărului ars în explozia din Piatra Neamț

Filmul dramatic al transferului în Belgia al tânărului ars. „Niciun alt stat nu mai are încredere în România”

Spitalul din Belgia a cerut banii în avans pentru tratamentul tânărului ars în explozia din Piatra Neamţ

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri