Spitalele, amenințate de facturi uriașe la iarnă. Ca să facă economie, un manager a cumpărat pături mai groase pentru pacienți

Data publicării:
Pacienți în pat, în spital.
Deși nu a început încă sezonul rece, reprezentanții spitalelor se plâng că nu au bani pentru facturi. Foto: Captură TV Digi24

Deși nu a început încă sezonul rece, reprezentanții spitalelor se plâng că nu au bani pentru facturi. Directorii sunt puși în situația de a opri căldura în saloane de teamă că vor epuiza resursa financiară. Au încercat să facă economii acolo unde s-a putut, dar privesc cu teamă la iarna care se apropie.

Spitalul din Novaci este unul dintre cele mai importante unităţi din zonă.

Anamaria Ianc, jurnalist Digi24: Spitalul din Novaci deservește locuitorii orașului și pe cei ai comunelor arondate. În total sunt aproximativ 60 de mii de oameni. Acestora li se adaugă și turiștii care ajung în stațiunea montană Rânca, situată în apropiere de Novaci și care au nevoie de îngrijiri medicale pe perioada concediilor.

Directorul caută soluţii acum pentru a trece mai uşor de sezonul rece. Ca să poată face economie, s-au cumpărat chiar şi pături mai groase pentru pacienți. Creșterile de preț sunt mari, iar sumele de pe facturile la curent s-au triplat.

Emil Grigore, manager spital: Și la curent a crescut prețul destul de mult. Dacă în 2019 plăteam 27 de mii o factură, în 2022 a venit 72 de mii.

S-a încercat economisirea energiei electrice prin oprirea televizoarelor din cabinetele medicilor și scoaterea calculatoarelor din priză la final de program, însă reducerile s-au dovedit a fi nesemnificative.

Emil Grigore: O să găsesc soluții, și dacă va fi nevoie voi cere și sprijinul oamenilor de bine din Novaci, care întotdeauna ne-au ajutat.

Plita din bucătăria spitalului funcționează pe bază de motorină, dar nu este nici ea folosită permanent.

Irina, bucatareasă: Când sunt pacienți puțini gătim pe aragaz, să facem economie de curent. Când sunt mai mulți dăm drumul la plită.

Spitalul a achiziționat motorina în luna februarie cu 3,92 lei, iar în aprilie, atunci când a fost făcută ultima achiziție, ajunsese la 5 lei şi 21 de bani. Într-un an, unitatea medicală are nevoie de cel puţin 30 de tone de motorină, în mare parte doar pentru a încălzi cele 36 de saloane.

Reporter: Anamaria Ianc / Operator: Ionuț Voinea

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri