Starea unică pe care o simte o persoană la o lună după ce s-a lăsat de fumat

Data publicării:
fumat tigara
FOTO: Shutterstock

Tensiunea arterială scade, nivelul de oxigen din sânge creşte, iar riscul de accident vascular se diminuează şi el. Vorbim despre beneficiile renunţării la fumat după doar 24 de ore de la ultima ţigară. Iată lista tuturor avantajelor pentru sănătate de care beneficiază un fost fumător.

Potrivit medicilor, în primele 20 - 30 de minute în care o persoană renunță la țigări tensiunea arterială și pulsul se normalizează, fiind cunoscut faptul că fumătorii au aceste valori mai mari decât ar trebui. Iar după 8 ore concentrația de oxigen din sânge începe și ea să atingă valorile normale. Efectele asupra organismului sunt imediate.

Celulă nervoasă folosește pt energie doar glucoză și oxigenul, motiv pt care ajunge mai mult oxigen la nivelul creierului, neuronii funcționează mai bine. (Ce simte omul?) Începe să să se simtă mai confortabil, oamenii spun parcă am capul mai limpede, parcă încep să gândesc mai bine”, explică Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog.

La 2-3 zile de la renunțarea la fumat încep să scadă cadă cantitatea de secreții bronșice care se formează că modalitate de apărare a epiteliului bronșic atunci când este invadat de cele peste 4000 de componente care rezultă prin arderea unei singure țigări”, afirmă Veronica Şurlea, medic primar pneumolog.

Iar după doar 48 de ore gustul și mirosul se îmbunătățesc!

După o săptămâna două, oamenii sesizează că parcă nu mai obosesc atât de repede. Că atunci când aleargă după un autobuz sau când urcă scările parcă nu mai gâfâie atât de repede”, adaugă Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog.

Iar după 2-3 săptămâni fumătorii trec de perioada de sevraj și nu mai simt nevoia acută de a-și aprinde o țigară. Această este și perioada necesară pentru că circulația sangvină să se îmbunătățească.

La o lună de zile deja dispare tusea, oboseala resimțită de către fumător începe să se reducă, începe să aibă o senzație de bine de care începe să se bucure”, spune Veronica Şurlea, medic primar pneumolog.

Potrivit statisticilor, 80% din persoanele care fumează timp de 10 ani, cel puțin 10 țigări pe zi vor dezvoltă o boală respiratorie cronică iar restul de 20% vor face boli cardiovasculale.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri