Transplantul hepatic salvează vieți

Data actualizării: Data publicării:
Transplant hepatic SANADOR Articol sustinut de SANADOR

Transplantul hepatic este singura opțiune de tratament salvatoare pentru pacienții cu insuficiență hepatică acută sau cronică aflată în stadii avansate, ireversibile, sau cu afecțiuni metabolice hepatice care nu au alternativă terapeutică și pentru care toate celelalte opțiuni de tratament au eșuat. Ca exemplu, transplantul hepatic este considerat standardul terapeutic pentru pacienții cu ciroză hepatică biliară, oferindu-le acestora un prognostic mult îmbunătățit și o supraviețuire de lungă durată.

Transplantul hepatic se poate realiza de la donator în moarte cerebrală (intervenție limitată de numărul redus de donatori) sau de la donator viu. Intervenția chirurgicală este una complexă, considerată a fi între cele mai dificile intervenții din chirurgia generală. Transplantul hepatic presupune îndepărtarea ficatului și înlocuirea parenchimului hepatic bolnav cu unul sănătos preluat de la un donator viu sau aflat în moarte cerebrală. Intervenția chirurgicală durează, în medie, între 6 și 10 ore și poate fi efectuată doar de o echipă multidisciplinară, formată din medici cu multă experiență.

Transplantarea se efectuează folosind tehnici chirurgicale avansate, doar în centre specializate, autorizate, care dispun de echipamente performante, bloc operator la cele mai înalte standarde, pentru a asigura un mediu perfect steril și pentru a evita riscurile unei infecții nozocomiale, cu sprijinul unei echipe de anestezie și terapie intensivă pregătită pentru orice situație.

Spitalul Clinic SANADOR este primul și singurul spital privat din România în care se realizează intervenții de transplant hepatic. Prima intervenție de acest fel a fost realizată, în premieră pentru sistemul medical privat din România, în februarie 2020, de echipa chirurgicală condusă de Prof. Dr. Irinel Popescu și Prof. Dr. Vladislav Brașoveanu. Doi ani mai târziu, pacientul transplantat duce o nouă viață, în sănătate deplină. Aceeași echipă chirurgicală a continuat activitatea de transplant hepatic de la donator viu cu o a doua intervenție în 2020, urmată de a treia în 2021 – când s-a înregistrat o nouă premieră pentru România, prin recoltarea asistată laparoscopic a fragmentului de ficat transplantat. Toate intervențiile s-au desfășurat cu succes, imediat și la distanță.

Experiența este cuvântul definitoriu pentru activitatea de transplant realizată de echipa medicală și chirurgicală de la Spitalul Clinic SANADOR. Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR, prin echipele de medici foarte bine pregătiți și tehnologiile medicale ultraperformante, pune la dispoziția pacienților metode de investigație performante, tratamente moderne, de ultimă generație și programe de supraveghere a sănătății.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri