Video VIDEO. Spitalele se pregătesc pentru noul val COVID. Medic: Avem acum 17 pacienți internați. Acum două săptămâni nu aveam niciunul

Data publicării:
bolnavi la spitalul bagdasar arseni
Bolnavi COVID la spital. FOTO: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Peste 4.000 de români s-au îmbolnăvit de COVID în ultimele 24 de ore. Iar managerii de spitale se pregătesc pentru noul val, și controlează la sânge, inclusiv personalul medical, pentru a vedea dacă toată lumea poartă mască în interior. Deocamdată au fost date avertismente la Spitalul Bagdasar Arseni, unde și vizitele au fost restricționate. Spitalul Universitar folosește din nou saloanele improvizate pe holuri, în valurile anterioare. Situația cea mai gravă este, însă, în spitalele de boli infecțioase din Capitală, care deja nu mai au paturi libere.

Marius, pacient: Am ajuns la spital din cauză că aveam dureri în gât, și de dimineață simțeam că nu mai pot să respir, mi se umflase gâtul foarte tare.

La spitalul de urgență Bagdasar Arseni au fost luate mai multe măsuri pentru evitarea apariției focarelor în spital. 25 de cadre medicale au fost sancționate cu avertisment scris sau verbal pentru că nu purtau masca sau nu o purtau corespunzător.

Andi Nodiț, manager al Spitalului „Bagdasar-Arseni”: Spitalul nu își permite să aibă un focar, spitalul este plin de cazuri specifice Bagdsar, iar lista de așteptare și cereri din partea pacienților sunt enorm de multe.

De asemenea, în această perioadă sunt restricționate vizitele în spital.

Andi Nodiț, manager al Spitalului „Bagdasar-Arseni”: Până acum aveam permisă o zi de vizită pe săptămână, acum luăm serios în considerare interzicerea vizitelor generale până când acest val se va estompa.

La Spitalul Universitar sunt și acum acele saloane improvizate în perioada în care erau multe cazuri de COVID și pacienții nu mai aveau loc în spitale.

Silvia Nica, medic-șef UPU SUUB: Sunt în momentul acesta 17 pacienți internați cu COVID și au venit în ultimele 10 zile, acum două săptămâni nu aveam niciun pacient, cam ăsta e ritmul, dar nu sunt atât de severi ca în valul 4 sau 5.

Spitalele de boli infecțioase din capitală sunt pline. Cu greu se mai găsește un pat liber, iar managerii spun că extind secțiile COVID.

Simin Florescu, manager „Victor Babeș”: Am reușit să mai alocăm încă 32 de paturi, deja 10 pacienți internați pe noua secție, probabil că în 2, 3 zile se va umple. Acum, specificul, profilul pacientului adult internat e un pacient vârstnic, cu afecțiuni cronice, care se decompensează din cauza infecției cu SARS CoV-2.

Numărul cazurilor de COVID se dublează de la o săptămână la alta, iar cauza este subvarianta OMICRON, BA5 care este mult mai contagioasă. Medicii spun că este posibil ca în acest nou val să nu mai fie cazuri la fel de severe ca în valurile anterioare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri