Zi dedicată persoanelor care au învins cancerul: „O cinstire a celor care au reușit să câștige cea mai importantă luptă a vieții lor”

Data actualizării: Data publicării:
Ședintă în Parlament pentru stabilirea Zilei naționale a supraviețuitorilor de cancer.
Bolnavii care au învins lupta cu una dintre cele mai nemiloase boli, cancerul, ar putea fi sărbătoriți în prima duminică din luna iunie.

Bolnavii care au învins lupta cu una dintre cele mai nemiloase boli, cancerul, ar putea fi sărbătoriți în prima duminică din luna iunie. Ziua națională a supraviețuitorilor de cancer este o inițiativă legislativă propusă de senatoarea PNL, Nicoleta Pauliuc, care s-a luptat cu această boală. Legea prevede ca o parte din ministere să desfășoare campanii publice prin care vor dezbate și promova în atenția publică problemele cu care se confruntă supraviețuitorii. De la accesul dificil la produse financiare, la reintegrarea la locul de muncă sau în societate, lupta acestora continuă, chiar și după ce s-au vindecat.

Nicoleta Pauliuc, senator PNL: Sunt unul dintre cei care au supraviețuit acestei cumplite boli. Acest proiect nu este despre mine, ci despre o parte dintre dumneavoastra care ați depășit această etapă, o cinstire a celor care au reușit să câștige cea mai importantă luptă a vieții lor.

România ocupă locuri fruntașe în topul țărilor cu o mortalitate crescută în urma diagnosticării cu cancer.

Nicoleta Pauliuc: 50 de oameni astăzi pierd lupta cu cancerul în România, dacă ne raportăm la statistica de anul trecut, 150 de familii ramân cu o durere în suflet.

Doar anul trecut au fost depistate peste 98.800 cazuri noi de cancer.

Alin Bujan, pacient supravietuitor, Federația alocațiilor bolnavilor de cancer din România: Proiectul privind adoptarea Zilei Naționale a supraviețuitorilor de cancer reprezintă un pas spre normalitate.

Nicoleta Pauliuc: Această inițiativă vine și și de la domnul secretar de stat, sper să nu plâng acum, mi-a spus „Nicoleta, este inițiativa ta, venind de la un om care a trăit, este mai credibilă”. Vorbește, că nu mai pot.

Andrei Baciu: Pentru toți cei care te cunosc și pentru cei care te vor cunoaște își vor da seama, ești un model de viață. Când ți se pune un astfel de diagnostic, am oameni foarte dragi în familie, de multe ori este o condamnare. Știm cifrele, știm probbleme, avem soluții, rezultatele se văd într-o măsură parțială, sau relativă.

De Ziua Națională a Supraviețuitorilor de cancer, instituțiile publice ar putea avea un program special prin care să organizeze dezbateri în sprijinul celor care au trecut prin boală iar clădirea Parlamentului să fie luminată în galben.

Nicoleta Pauliuc: Supraviețuitorul de cancer, în momentul în care reușește să învingă această boală, în interacțiunea cu semenii noștri este discriminat. Când ar urma să fie sărbătorită această zi? Ne-am propus... în prima duminică din luna iunie, urmând ca în săptămâna premergătoare a acestei zile să aibă loc aceste dezbateri.

Proiectul de lege se află în prezent în consultări și urmează să fie depus în Parlament.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri