Schimbările din Parlament în ultimii patru ani

Data publicării:
parlament digi

Mai sunt trei luni până la alegerile generale, iar Parlamentul are cu totul altă faţă, în comparaţie cu începutul legislaturii. Au fost patru ani, marcaţi de ruperi de alianţe şi fuziuni neaşteptate.

În 2012, am avut un mare câştigător detaşat al alegerilor parlamentare: Uniunea social liberală. A obţinut, aproape 70 la sută din voturile românilor. Aşadar s-au creat în Legislativ mai multe grupuri politice, aferente formaţiunilor componente. Cel mai mare: PSD şi UNPR. Urmat de PNL. Şi PC şi- a facut propriul grup politic. Principalii contracandidați ai USL au fost democrat liberalii, cu un scor de aproape 15 procente. PPDD, Partidul lui Dan Diaconescu, o mare supriza la vremea respectiva, a devenit a treia forță politică parlamentară.

Au trecut patru ani. Acum PSD are singur un grup parlamentar, asta pentru că au fost intre timp părăsiți de foștii parteneri progresiști. PNL îi inglobează și pe foștii democrat liberali. PPDD a dispărut complet.

Schimbările continuă pentru că a apărut un grup nou: al Partidului Mișcarea Populară, după ce UNPR a fost dizolvat în PMP.

Din PNL a plecat Călin Popescu Tariceanu, care a creat un nou partid liberal. Apoi a fuzionat cu PC şi aşa s-a format ALDE, care are propriul grup.

Este posibil să avem în această sesiune un nou grup parlamentar, Partidul România Unită, creat din disidenți social-democrați.

Dacă tragem linie, vedem că singura asemănare dintre modul în care arată Parlamentul în 2012 și cum arată acum este existența a două grupuri politice: UDMR și minorităților naționale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri