Sindicaliștii de la metrou susțin că nu sunt obligaţi prin lege să asigure o treime din activitate

Data actualizării: Data publicării:
Imagini din subteran cu protestul de la metrou
Imagini din subteran cu protestul de la metrou. Foto: Facebook/USLM

Sindicaliștii de la metrou precizează, cu privire la greva de vineri de la Metrorex, că în cazul opririi voluntare a lucrului nu este necesară asigurarea unei treimi din activitate și anunță că a făcut 21 de adrese și 3 pichetări la Ministerul Transporturilor.

Unitatea- Sindicatul Liber Metrou (USLM) a transmis vineri, printr-un comunicat remis presei, că „în cazul opririi voluntare a lucrului nu se aplică prevederile Legii nr. 62 a sindicatelor, deci nu trebuie asigurată o treime din activitate”, notează Mediafax.

De asemenea, USLM susține că a făcut 21 de adrese către Ministerul Transporturilor și 3 pichete în fața acestuia și în fața Guvernului, „iar aceștia au refuzat orice dialog”.

"Aşa-zisul protest spontan reprezintă în fapt o acţiune sindicală, în timpul căreia reprezentanţii USLM au refuzat orice tentativă de dialog cu conducerea Metrorex. Deşi sindicaliştii au lăsat de înţeles că ar avea o listă de cereri, invitaţiile repetate de întâlnire cu managementul companiei au fost ignorate complet pe parcursul nopţii", au semnalat reprezentanţii Metrorex într-un comunicat, preluat de Agerpres.

Citește și: Ce riscă sindicaliștii de la metrou? Prefectul capitalei: De la 7:20 tot încerc să iau legătura. Deocamdată nu am cererile lor

Protestul spontan la metrou a afectat traficul din Capitală

Peste 250.000 de călători din Capitală au rămas dimineaţă fără transport, după ce sindicaliştii din Metrorex au decis să facă un protest spontan. Aceștia au fost nevoiți să se întrepte spre alte mijloace de transport în comun de la suprafață. Autoritățile au anunțat că au suplimentat numărul autobuzelor. 

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a spus că protestul este ilegal.

„Legea este lege pentru toți. În condițiile în care îți asumi să declanșezi să provoci un protest, fie el și spontan, trebuie să știi că în stare de alertă acest lucrru este ilegal. Când declanșezi un conflict de muncă în ceea ce privește transportul public cu metroul, trebuie să știi că ai obligația legală să asiguri minim o treime din transport. Din păcate, aceste lucruri au fost desconsiderate, iar în consecință vor suporta prevederile legale în vigoare. Înțeleg că există o solicitare Metrorex care a ajuns la noi și am trimis-o de urgență la DIICOT. (...) A venit o plângere din partea Metrorex în care îi acuză pe cei care participă la acest protest de sabotaj, de terorism”, a declarat ministrul de Interne.

Citește și: Protestul de la metrou se extinde. Proprietarii magazinelor care se vor desființa s-au adunat la Unirii, solidari cu sindicaliștii

Ce spune Ministrul Transporturilor despre greva de la metrou

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a reacționat după greva spontană declanșată vineri dimineață de sindicaliștii de la metrou, protest care a dus la blocarea Capitalei. Ministrul a început declarațiile cerându-le scuze bucureștenilor pentru „cei 20 de miniștri care au lăsat un buboi la metrou” în ultimii ani, pentru ca mai apoi să reia acuzațiile de adresa „mafiei” conduse de liderul de sindicat Ion Rădoi, în fața căreia statul „nu va ceda niciun milimetru”. El le-a cerut autorităților de ordine publică să intervină pentru a restabili circulația metroului.

„Le cer scuze bucureștenilor pentru că au fost obligați să treacă prin acest eveniment. Le cer scuze și pentru cei 20 de miniștri care au lăsat un buboi la metrou, o mafie. Câtă vreme sunt eu aici vă asigur că statul nu va ceda niciun milimetru in fața mafiei. Despre asta este vorba, o grupare care se comportă în stil mafiot”, a declarat ministrul Transporturilor.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri