Sindicaliștii din Sănătate nu știu dacă mai fac grevă. "Vedem. Mai avem timp"

Data publicării:
angajati din sanatate cu banderola greva
Sindicaliștii din Sănătate nu știu dacă mai fac grevă. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Liderul Federației Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat după discuțiile cu Marcel Ciolacu, că nu se știe dacă va mai fi respectat calendarul de proteste anunțat.

"Avem un calendar. În funcție de discuții și după ce noul premier numit ne va chema vom vedea. Am spus să nu luam o decizie până nu vorbim și cu membrii de sindicat. Mai avem timp", a declarat Bărăscu.

El a susținut că sindicaliștii din sănătate doresc aplicarea legii salarizării pentru întreg sistemul sanitar.

El a pledat pentru salarii "de două poate chiar de trei ori mai mari" pentru asistenții medicali și infirmiere. Bărăscu a spus că salariul mediu al unei infirmiere e de 1.500 – 2.000 de lei, iar al unui asistent medical de 2.800 – 3.000 de lei.

Sindicaliștii Sanitas, cel mai mare sindicat al angajaților din sănătate, au pichetat ieri Ministerul Sănătății.

Calendarul protestelor, așa cum a fost anunțat inițial, includea grevă de avertisment pe 1 iunie și grevă generală din 8 iunie. O grevă generală după 1 iulie anunțase și al doilea sindicat din Sănătate, Federația Sanitară. 

Revendicările sindicaliștilor:

  • Creșterea veniturilor angajaților din Sănătate
  • Raportarea sporurilor de muncă la salariul de bază pentru personalul auxiliar Plata gărzilor medicilor la salariu de bază. Acum un medic ia pe ora de gardă 30 sau 40 de lei, depinde dacă e specialist sau primar.
  • Deblocarea posturilor din sistemul sanitar
  • Creșterea ponderii cheltuielilor din Sănătate la nivelul mediei UE. Acum alocăm 6% din PIB, media UE e 8%. Alocăm pe cap de locuitor 580 de euro, iar media UE pe cap de locuitor e aproape 3.000 de euro. 
     

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri