Sari la conținut
News Alert

A expirat primul cod galben de ninsori. În jur 9.000 de familii au stat 24 de ore pe întuneric

Actualizare 22.30 Alimentarea cu energie electrică a fost reluată în toate zonele afectate.

Actualizare 20.00. A expirat codul galben de ninsoare, viscol si polei, dar o nouă avertizare meteorologică de acelaşi tip a fost emisă deja pentru mâine seară. Doar nord-vestul va fi ferit de vremea de iarnă grea. Primul cod lasă în urmă zăpadă numai bună de schi la munte, dar şi pene de curent, în judeţul Argeş. Cablurile au cedat sub greutatea zăpezii, iar peste 3.000 de familii sunt pe întuneric de aproape 24 de ore.

Pentru județul Tulcea a fost emisă o avertizare cod galben de vânt puternic, între orele 20.00 și 23.00. Intensificările vor depăși la rafală 55 – 65 km/h și vor fi ninsori slabe.

Actualizare 19.00. Codul galben de vreme rea expiră într-o oră. Între timp, vremea s-a mai domolit, iar problemele legate de furnizarea energiei electrice încep să se rezolve în Dâmbovița, iar în Argeș numărul familiilor afectate s-a redus la aproximativ 3.000. 

Actualizare 18.00. Ninsorile scad în intensitate şi se vor opri curând, dar nu pentru multă vreme. Un nou cod galben de iarnă intră în vigoare mâine seară, pentru mai multe județe. Doar nord-vestul va fi ferit de ninsoare, viscol și polei. În Argeș, zăpada de 30 de centimetri a pus la grea încercare rețeaua electrică. Au cedat cablurile și peste 8.000 de familii stau acum pe întuneric. Pene de curent importante sunt și în judeţul Dâmboviţa.

A nins fără oprire, toată noaptea, în judeţul Argeş. În unele locuri, stratul de zăpadă măsoară 25 de centimetri. Peste 5.000 de familii din opt localități au rămas fără curent electric. Firele de înaltă tensiune au cedat sub greutatea omătului.

Oamenii spun că au sunat la compania de electricitate, însă nu s-a grăbit nimeni să vină.

În satul Morlovani, zăpada căzută i-a descurajat pe şoferi, care au preferat să redevină pietoni. Nimeni nu s-a încumetat să iasă cu maşinile. În ajutor, le-a venit repede primarul. Sătul să depindă de instituţii, edilul a cumpărat o maşină pentru deszăpezire. Tot el o şi conduce.

Situaţie similară şi în judeţul Dâmboviţa. Peste 1.600 de familii din patru localităţi nu au lumină. 24 de angajaţi ai companiei de electricitate încearcă să remedieze avariile şi estimează că până la ora 18 se va relua alimentarea.

Citiți și: Risc însemnat de producere a avalanșelor în Bucegi. Harta cu grosimea stratului de zăpadă în România
Coduri galbene de ninsori, vânt puternic și polei

Harta 1

De aseară și până astăzi la ora 20.00 este în vigoare un cod galben ninsori, intensificări ale vântului, precipitaţii mixte și polei (Harta 1).  În sudul, sud-estul şi local în centrul ţării, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali va ninge şi se va depune strat de zăpadă, ce va depăşi local 20 cm. În Dobrogea, iar în prima parte a nopţii de vineri 26 decembrie spre sâmbătă 27 decembrie şi în Muntenia şi Oltenia, precipitaţiile vor fi mixte şi, izolat, vor fi depuneri de polei. 

Vântul se va intensifica în sudul Moldovei, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei şi în sudul Olteniei, unde rafalele vor depăşi 45...55 km/h, viscolind temporar ninsoarea.

 

Harta 2 

Începând de mâine seară, de la ora 20.00, și până luni seară, la ora 23.00. va intra în vigoare un nou cod galben de ninsori, intensificări ale vântului, precipitaţii mixte și polei (Harta 2).

Începând de duminică seara (28 decembrie) ninsorile vor cuprinde treptat cea mai mare parte a ţării, iar în sud şi sud-est vor fi abundente şi se va depune un strat nou şi consistent de zăpadă. În Lunca Dunării şi în Dobrogea precipitaţiile vor fi mixte şi se va depune polei.

În cea mai mare parte a Munteniei, în jumătatea de sud a Moldovei, în Dobrogea şi în estul Olteniei, vântul va prezenta intensificări temporare, cu rafale de peste 70 km/h, viscolind şi troienind zăpada.

Ninge puternic şi în Capitală, la această oră. Autorităţile s-au reunit încă de aseară într-un comandament de urgenţă şi au stabilit cum să intervină pe durata codului galben de ninsori şi viscol. Muncipalitatea dă asigurări că nu vor fi probleme în Bucureşti. 

Potrivit unui comunicat al CNADR, ca urmare a datelor furnizate de Administraţia Naţională de Meteorologie care prognozează precipitații mixte, ninsori și risc de producere a poleiului în intervalul 26.12.2014, ora 20.00 – 27.12.2014, ora 20.00, în judeţele Alba, Sibiu, Brașov Covasna, Harghita și Mureș, pe drumurile naţionale şi europene, CNADNR SA acţionează preventiv împrăştiind materiale antiderapante pe sectoarele de drumuri naţionale şi autostrăzi pe care există riscul formării lunecuşului şi poleiului.