Alexandru Rafila recunoaște că a apelat și el la „Doctor Google”. Ce fel de informații medicale a căutat pe net

Data actualizării: Data publicării:
Alexandru Rafila în fața laptopului în timpul unei ședințe de guvern
Ministrul Sănătății a spus că a căutat pe Goole „în baze de date medicale, care au în spate studii științifice”. Foto: Inquam Photos/Mălina Norocea

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a recunoscut că a apelat și el la așa-numitul „Doctor Google” - expresie referitoare la căutarea pe Internet de informații referitoare la anumite medicamente sau simptome specifice anumitor boli. Rafila a fost întrebat, în cadrul emisiunii „În fața ta”, de la Digi 24, dacă a apelat „în calitate de pacient” la astfel de informații medicale disponibile online.

„Da, dar nu neapărat la Dr. Google în sensul că eu caut o informație legată despre o boală, pe care o iau de la prima vedere. Nu. Caut în baze de date medicale, care au în spate studii științifice, care au la bază informații certificate din punct de vedere științific și medical. Nu caut orice informație legată despre o anumită afecțiune sau despre un anumit medicament”, a spus Alexandru Rafila.

Conform unui studiu despre automedicația în România, 6 din 10 români folosesc medicamente care se eliberează fără prescripție medicală, atunci când se confruntă cu primele simptome ale unei afecțiuni minore.

„Cred că aici e problema legată și de educația oamenilor: să caute în surse credibile de informare și asta e o problemă legată și de vaccinare și de multe alte lucruri care țin de protecția individuală”, a adăugat ministrul Sănătății.

În toamna anului trecut, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, le cerea cadrelor medicale „să combată obscurantismul” care ameninţă societatea românească şi „aberaţiile” care circulă în spaţiul public cu privire la diverse boli sau tratamente.

Cu acea ocazie, ministrul Sănătăţii a povestit că a primit un mesaj, conform căruia „se împrăştie din elicoptere şi avioane de joasă înălţime” un virus „COVID, dar cu mai multe secvenţe de ARN de Ebola” şi care „trebuie tratat repede, altfel devine periculos”.

„Asemenea aberaţii care circulă în spaţiul public trebuie combătute şi, în mod evident, dincolo de componenta ştiinţifică a unor astfel de manifestări, trebuie să (...) transmitem nişte mesaje şi pentru populaţia generală, pornind de la prevenţie, dacă ne referim la vaccinare şi continuând cu informaţii corecte despre modul în care se administrează, de exemplu, terapia antibiotică, pentru că emergenţa bacteriilor multirezistente la antibiotice reprezintă, probabil, una dintre cele mai importante provocări. Sunt convins că, pe parcursul celor câteva zile ale acestei conferinţe, veţi face acest lucru, dar şi ulterior. Trebuie să combatem, dincolo de partea profesională, să combatem obscurantismul care ameninţă societatea românească şi care are ramificaţii şi în zona socială şi politică şi care poate, într-un anumit moment, să pună în pericol chiar democraţia din România”, a precizat Rafila.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri