Boala la care se expun bucureștenii doar respirând aerul din oraș

Data actualizării: Data publicării:
oameni bucuresti tramai 21 obor
FOTO:SHutterstock

În Bucureşti aerul este respirabil doar noaptea, arată datele colectate de stațiile Ministerului Mediului. Capitala este de altfel unul dintre cele mai poluate orase din România. Stațiile de măsurare a calităţii aerului au înregistrat în această săptamâna valori alarmante ale indicilor de poluare.

Staţia din centrul Bucurestiului arată într-o zi lucrătoare obişnuită că indicele de poluare cu PM10 a fost de 113.18 micrograme/metrucub. Valorea înregistrată e dublă faţă de limita maxim admisă de lege, care ar trebui sa fie de 50 micrograme/metrucub. Particulele în suspensie PM10, provin în special de la emisiile poluante generate de industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor.

Haideţi să înţelegem mai bine ce înseamnă poluarea. Există trei tipuri de particule: cele de 0,1 microni, cele de 2,5 microni şi vestitele PM 10, acele particule care trebuie monitorizate permanent. Acestea sunt atât de mici, nu le vedem, au dimensiunea de 10 ori mai mică decât diametrul unui fir de păr şi intră în plămâni, în sânge şi se depun apoi pe ţesuturi. De aceea sunt atât de periculoase”, afirmă Teodora Iacob, jurnalist Digi 24.

Principalul motiv al poluarii în Capitala este traficul rutier, urmat de șantierele de construcții. Şi cum barierele verzi sunt insuficiente, situaţia pare fără ieşire.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă undeva la 50 de metri pătraţi pe cap de locuitor. Din păcate, în România avem undeva la 20 de metri pătraţi pe cap de locuitor, iar în Bucureşti situaţia e absolut dramatică. Avem undeva sub 10 metri pătraţi”, spune Carla Donciu, Greenpeace România .

Observatorul Român de Sănătate arată că 23.000 de români mor în fiecare an din cauza bolilor provocate de poluare. Acelasi raport mai arată că Bucurestiul se afla pe locul 5 în rândul capitalelor europene cu cel mai aglomerat trafic din lume.

„Este foarte mult. Poluarea este considerată de noi, pneumologii, ca al doilea factor de risc major după tabagism. Dintre afecţiunile respiratorii sunt exacerbările sau acutizările de astm, bronşită cronică şi enfizem. Există şi o contribuţie la reşterea frecvenţei cancerului pulmonar", spune Florin Mihălţan, medic pneumolog.

Anul trecut, România a a ajuns în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene. Autorităţile nu au lămurit încă ce planuri concrete au pentru a limita poluarea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri