Controale ale Poliției și amenzi în autobuzele din București. Scuzele găsite de cei care nu poartă mască

Data publicării:
autobuz bucuresti
Abonamente de călătorie integrate în Bucureşti pentru STB şi tren, disponibile prin aplicaţia 24pay Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Capitala devine tot mai roșie pe harta infectărilor, are școli și restaurante închise de două săptămâni, iar astăzi a depășit 1.500 de cazuri noi. Mai bine de 4 bucureșteni dintr-o mie sunt bolnavi de COVID-19. Chiar și așa, mulți oameni refuză în continuare să respecte regulile sanitare. În autobuze, călătorii găsesc diverse scuze în fața polițiștilor care îi prind fără mască. Scuza însă nu îi scutește nici de amenzi, nici de infectare.

Fiecare autobuz care a trecut prin centrul Capitalei a fost tras pe drepta de polițiști. Controalele s-au înmulțit în ultima perioadă, mai ales că numărul persoanelor depistate pozitiv în Capitală crește alarmant de la o zi la alta.

Cristian Popa, jurnalist Digi24: Bulevardul Unirii este plin de polițiști. În stânga mea sunt polițiștii secției 11, în vreme ce pe contrasens sunt polițiștii secției 10 de poliție. Au o misiune comună, de a verifica mijloacele de transport în comun pentru a vedea dacă pasagerii au mască de protecție. În cazul în care nu au, amenzile sunt drastice.

Deși controalele se fac zilnic, nu toată lumea ține cont de pericol.

-Conform legii 55, sancțiunea este de 500 de lei! Nu ai purtat mască într/un mijloc de transport public.

-A dat mașina peste mine și sunt cusut după ureche.

-Și de la spital nu ai putut să ceri o mască?

Nici scuzele nu au întârziat să apară.

- Am avut o problemă și nu pot să port la ureche masca, am o problemă!

-Nu v-au spus oamenii să purtați mască?

-E a doua oară când merg cu autobuzul și nu port mască. Pentru o stație...

*

-Eu sunt cardiacă și am nevoie de aer, că nu respir ca lumea. Vine polițistul, și are dreptate, perfectă dreptate, cine poate să țină, dar eu vă arăt că sunt cardiacă, pe bune, nu mint! Dar sunt de-a voastră, îmi pare rău, dar vă felicit că vă faceți datoria.

Șoferii de autobuze spun că nu au nicio putere sa schimbe ceva, deși le atrag atenția călătorilor.

-Poartă oamenii mască?

-Da! Dar mai sunt, să știț! Dimineața și pe capetele de cursă nu se poartă!

-Le atrageți atenția cumva?

-Din păcate în capătul celălalt sunt persoane de, nu pot să vă zic, ați înțeles.

Pentru nepurtarea măștii de protecție în mijloacele de transport public, amenda pornește de la 500 de lei și poate ajunge până la 2.500 de lei.

-Periculos nu este! Periculoși suntem noi! Dacă nu respectăm ceea ce trebuie să respectăm.

-Mai sunt oameni fără mască?

-Sunt destui!

-Și cum vi se pare?

-Anormal! Este o chestie de civilizație.

-Amenzile sunt destul de mari, pot ajunge și la 2500 de lei!

-Foarte bine pentru că numai așa rezolvăm, de frică!

-De vorbă bună?

-Nu! E greu! S-ar fi putut și de vorbă bună să pricepem, dar ne trebuie mult, avem multă nevoie de bun simț și de civilizație în primul rând!

*

- Este foarte periculos, așa că trebuie să ne protejăm, să ținem cont de toate reglementările care sunt date de organele centrale și ale statului, așa că nu avem altceva de făcut decât să prevenim, fiecare în parte să ne ferim pentru că nu este de joacă. Mai sunt oameni care nu poartă mască din cauza unor influențe mass media care arată ce trebuie și altele care arată ce nu trebuie iar pe internet sunt foarte multe lucruri care nu sunt în regulă dar depinde de fiecare, suntem maturi și trebuie să judecăm ce trebuie.

*

-Le-am mai atras atenția dar unii și-au pus alții nu!

-Cât de mare este pericolul?

-Nu este atât de mare dacă ne protejăm, nu poate fi mare.

Doar în ultima săptămână numărul controalelor în trafic a crescut cu 50%, la fel și cel din piețe sau locuri aglomerate.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri