Cresc ratele pentru Prima Casă. Avertisment: Majorările vor continua

Data actualizării: Data publicării:
blocuri cartier case bucuresti imobiliar sursa foto digi24

Veşti proaste pentru cei care au credite Prima Casă. Începutul de an le-a adus rate mai mari pentru că dobânzile aplicate în cazul lor sunt recalculate de bănci în creştere. Indicele ROBOR, cel care influenţează costul creditelor în lei, s-a majorat faţă de nivelul minim din toamnă. Specialiştii estimează că dobânzile îşi vor continua creşterea şi le recomandă celor care vor să facă împrumuturi să aleagă credite cu dobânzi fixe.

blocuri cartier case bucuresti imobiliar sursa foto digi24

Dacă la un credit de 225.000 lei, echivalentul a circa 50.000 de euro, la finalul anului trecut rata era de 911 lei, acum plata lunară va fi 936 de lei. Asta înseamnă un plus de 25 de lei.

Creşterea ratelor vine după ce indicele ROBOR la trei luni a ajuns la 0,9%, faţă de minimul istoric de 0,7% din octombrie 2016. (Dobânzile pentru creditele Prima Casă sunt formate dintr-o marjă fixă de 2 la sută, la care se adaugă un indice de referinţă - ROBOR la 3 luni.

Ciprian Dascălu, economist-şef al unei bănci: „Ne aşteptăm ca în decursul anului 2017 să vedem o creştere graduală a ratelor de dobândă, determinată şi de revenirea inflaţiei în teritoriu pozitivă”.

Totuşi, indicele ROBOR e departe de maximul istoric de 15%, înregistrat acum opt ani, aşa că împrumuturile Prima Casă rămân cele mai ieftine.

Irina Chiţu, specialist financiar: „Avantajul major este avansul de doar 5%, iar costurile - dobânda este foarte bună, cu marja la dobânda peste ROBOR la 3 luni de maxim 2%, deci practic şi băncile la rândul lor ar putea să vină cu o diferenţiere până în această marjă”.

Băncile au variante şi pentru cei care vor să se pună la adăpost de fluctuţiile dobânzilor.

Ionuţ Stanimir, purtătorul de cuvânt al unei bănci: „Este necesar ca cei care se orientează către un program de creditare ipotecară să ia în considerare variantele de dobândă fixă, acesta este un element foarte important - cu o ofertă de dobândă fixă poţi preveni fluctuaţiile de preţ”.

Cei care au rate în euro şi care se raportează la EURIBOR, pot fi ceva mai liniştiţi, pentru că indicele în cazul lor nu s-a modificat. În schimb, sunt direct influenţati de evoluţia cursului. Din 2009 şi până acum, peste 200.000 de români au luat credite prin programul Prima Casă”.

Sursa: Digi24 TV

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri