Despăgubiţi pentru discriminare după ce au fost mutaţi lângă groapa de gunoi: 76 de familii de romi se judecă cu primăria din Cluj-Napoca

Data publicării:
rat 1

76 de familii rome din Cluj-Napoca, evacuate din case în urmă cu trei ani de primărie, au avut câştig de cauză în instanţă: oamenii au dat municipalitatea în judecată pentru că fuseseră mutaţi lângă groapa de gunoi. Magistraţii au decis acum că hotărârea este discriminatorie, iar fiecare reclamant va fi despăgubit cu 2000 de euro. În plus, oamenii trebuie să primească locuinţe sociale în oraş. Romii mai au însă de aşteptat, deoarece reprezentanţii primăriei au decis să facă recurs.

Cele 76 de familii de etnie romă evacuate îşi amintesc foarte bine ziua de 17 decembrie 2010, când au fost mutate, printr-o decizie a primăriei, în nişte module aflate lângă groapa de gunoi a oraşului. „N-am avut nici pe ce să ne facem mâncare... Copiii dormeau pe jos, fără căldură, fără nimic”, povesteşte unul dintre cei afectaţi de decizia de acum trei ani a primăriei. „E foarte departe de oraş. Când facem cumpărături trebuie să facem pe mai multe zile, nu avem mâncare proaspătă”, explică altul.

Romii mutaţi în zona Pata Rât se plâng de condiţiile în care trebuie să trăiască. Nu au încălzire şi nici apă caldă. În plus, există doar o baie la patru apartamente.

Tribunalul Cluj a decis că mutarea familiilor rome în aceste locuinţe este discriminatorie, aşa că a hotărât ca primăria să le dea locuinţe mai bune, în oraş, plus despăgubiri de 2000 de euro pentru fiecare dintre cei 158 de reclamanţi.

Sincer să vă spun, 2000 de euro nu ne prea fascinează pe noi”, a declarat pentru Digi24 Stancu Florin, directorul Asociaţiei Comunitare a Romilor din fosta stradă Coastei. „Pe noi singurul lucru care ne-ar interesa ar fi să fim mutaţi de aici, să beneficiem de locuinţe sociale, să ne creştem liniştiţi copiii, să ducă la bun sfârşit şcolile pe care le au”, a precizat acesta.

Municipalitatea a anunţat deja că va depune recurs la decizia instanţei şi expune propria versiune: „Nu am avut de-a face cu un caz de evacuare forţată, ci cu o procedură administrativă de atribuire de locuinţe sociale de urgenţă. Erau peste 50 de familii care locuiau efectiv ilegal, fără nici o normă de trai normală, în mijlocul străzii”, a arătat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al primăriei.

În replică, bloggerul şi activistul civic Adrian Dohotaru, declară că, în 30% din cazuri, eravorba de familii care „stăteau cu acte în regulă acolo şi aveau chiriile plătite. Restul familiilor erau fără acte de proprietate, dar chiar dacă trebuiau evacuate ar fi trebuit evacuate, aşa cum stipulează şi legea, în timpul primăverii”, precizează acesta.

Procesul a durat mai bine de doi ani, iar recursul se va judeca la Curtea de Apel Cluj.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri