Efectul negativ, de neoprit, al programului Prima Casă

Data publicării:
imobiliar locuinte casa case tranzactii shutterstock_129797951

Programul guvernamental Prima Casa rămâne, şi în 2018, motorul pieţei imobiliare. În primele două săptămâni de la lansare s-au cheltuit deja 5 la sută din fonduri. Cererea mare contribuie, însă, şi la creşterea preţurilor. Anul trecut, casele s-au scumpit, în medie, cu 6 procente.

Două miliarde de lei alocă statul anul acesta pentru Programul Prima Casă, cu un sfert mai puţin decât în 2017. Fondurile se împart între cele 15 bănci participante, care vor acorda credite imobiliare în valoare totală de 4 miliarde de lei.

Alexandru Petrescu - director general FNGCIMM: „5% din 2 miliarde de lei este epuizat şi ne aşteptăm să crească numărul de dosare primite.

Am procesat circa 780-800 de dosare, de pe 15 februarie primim circa 60-70 de dosare Prima Casă pe zi”.

La o valoare medie a creditului de 50.000 de euro, peste 17.000 de români vor putea beneficia de programul guvernamental.

Cu cât se dau mai multe credite ipotecare, cu atât cresc mai repede preţurile. Programul Prima Casă a fost cel care a apăsat la maximum pedala de acceleraţie a pieţei imobiliare.

Bogdan Ivan, de la Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari: „Există o cerere preponderentă din zona familiilor tinere, a fost un factor al Programului Prima Casă.

Este adevărat că şi preţurile vor creşte proporţional cu creşterea salariilor, dar acest lucru nu trebuie să ne sperie”.

Florin Dragu, de la Banca Naţională a României: „În oraşe mari precum Bucureşti, creşterile de preţuri depăşesc media la nivel naţional, 9 la sută faţă de 6 la sută la nivelul întregii ţări”.

Problema este că...

Gabriela Firea, primarul Capitalei: „După 90 s-a construit haotic în Bucureşti sunt convinsă că toate aceste greşeli nu trebuie repetate. Există o legislaţie care corectează aceste erori, dar mai e loc de îmbunătăţire”.

Din 2009, de când a fost înfiinţat programul Prima Casă şi până acum un sfert de milion de români şi-au cumpărat o locuinţă la dobânzi mai mici.

Suma garantată de stat va coborî peste trei ani până la 1,5 miliarde de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri