Experiment Digi24. Roșia românească versus roșia din import. Care este mai sănătoasă și gustoasă?

Data publicării:
experiment rosii

Cum alegem ce fructe şi legume mâncăm? Care sunt mai sănătoase şi gustoase? Cum despre calitatea produselor nu prea putem afla multe, rămânem la capitolul gust. Şi ca să venim în ajutorul consumatorilor am făcut un experiment în redacţia Digi24 şi un test la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Bio-resurse Alimentare. Cine a ieşit câştigătoare între roşia românească şi cea de import, aflați în materialul de mai jos.

„Astăzi vom face un mic experiment. Am cumpărat din hipermarket 1 kilogram de roşii importate din Turcia, iar din piaţă un kilogram de roşii produse de fermierii români. Suntem pe data de 11 mai, iar aceste roşii le vom lăsa în aer liber, aproximativ o săptămână sau 10 zile pentru a vedea care dintre cele două sortimente se degradează mai greu. Am pus aici şi o cameră GoPro pentru a filma acest experiment”, afirmă Cătălin Bălan, jurnalist Digi24.

Am lăsat în faţa camerei două roşii întregi şi două jumătăţi, pentru a ilusta mai bine trecerea timpului, deoarece, nemafiind protejat de coajă, conţinutul se uscă de la o zi la alta. Chiar dacă au stat în bătaia soarelui 10 zile, roşiile întregi nu şi-au schimbat aspectul. Cea românească este mai aprinsă la culoare, dar ambele par să aibă coaja la fel de tare. Vom arăta aceste roşii unor specialişti care vor face o analiză senzorială.

„Aşa arată cele două roşii după 10 zile de când am început experimentul nostru. Deşi aspectul exterior nu s-a modificat foarte mult, sunt curios dacă la nivelul conţinutului avem ceva schimbări. Vom merge cu aceste roşii la un laborator pentru a vedea cum stau lucrurile”, explică jurnalistul Digi24.

„Am ajuns la Institutul Naţional pentru Bioresurse alimentare cu roşiile care au făcut parte din experimentul nostru şi am mai cumpărat câteva sortimente pentru a le analiza”, adaugă Cătălin Bălan, jurnalist Digi24.

Chimiştii institutului vor gusta mai întâi roşiile proaspăt cumpărate. Analiza lor nu vizează în acest caz compuşii chimici din legume, ci reprezintă doar o părere avizată despre gustul acestora. Roşiile au un cod, pentru ca specialiştii să nu ştie de unde provine respectiva probă. Tomatele sunt tăiate cu un cuţit din plastic deoarece cuţitul din metal poate oxida legumele şi schimba gustul produselor.

„Să bifaţi care probă dintre cele două codificate vă place cel mai mult. Am considerat important aspectul exterior, aspectul în secţiune, consistenţa, culoarea, gustul şi mirosul. Pentru fiecare atribut veţi acorda o notă de la zero la 5, cinci însemnând foarte bun”, afirmă Denisa Duţă, cercetător Institutul Naţional de Cercetare IBA.

Rezultatul a înclinat serios balanţa în favoarea unui sortiment.

Din şase, cinci evaluatori au bifat MFQ ca proba preferată. MFQ este soiul românesc şi HAY este soiul de import, olandez. Gust la doi, faţă de cinci.

Cercetătorul care a preferat soiul din import a explicat şi de ce: a zis că am ales cel de al doilea deoarece are un aspect mai plăcut şi o consistenţă mai fermă. Ele sunt mai dure, într-adevăr.

La final, au fost tăiate şi analizate şi roşiile pe care le-am ţinut timp de 10 zile în soare, fără să se strice. Unii cercetători au avut chiar curajul să le guste, iar verdictul a fost tot în favoarea producţiei autohtone. Paradoxal, roşia de import părea în continuare necoaptă.

Dincolo de concluziile cercetătorilor, fiecare consumator decide singur ce produs alege. Atenţie însă: gustul nu ne spune dacă o legumă sau un fruct au fost sau nu tratate cu chimicale în exces.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce salariu are Diana Șoșoacă, de fapt. Eurodeputata o va duce bine la pensie
Digi FM
Cătălin Bordea, primele declarații despre tânăra cu care a fost surprins la un an de la divorțul de Livia: „E...
Pro FM
Adele nu are de gând să lanseze piese noi în perioada următoare: „Vreau să iau o pauză!”
Film Now
Jennifer Lopez și fiica cea mare a lui Ben Affleck, din ce în ce mai apropiate. Violet își arată susținerea...
Adevarul
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja...
Newsweek
Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie la recalculare? Ce condiții trebuie să îndeplinească
Digi FM
Dan Alexa, declarații despre incidentul cu Anamaria Prodan, care l-a lovit în urmă cu patru ani: „Mă felicit...
Digi World
Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele alergii, dar îți ajuți și pielea
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Nicole Kidman, despre reacția fiicei ei când a văzut o scenă din „Eyes Wide Shut”, thrillerul erotic în care...
UTV
Catalin Bordea, primele declaratii dupa ce a fost surprins alaturi de noua iubita: “Stie prin ce am trecut…...