Sari la conținut

Explicații pentru media salarială de 10.300 lei pe lună de la MAE

Ministerul Afacerilor Externe vine cu precizări, după ce au apărut în mass media relatări despre media salarială lunară de 10.300 de lei net din instituție.

Activitatea salariaților MAE se desfășoară, pe de o parte în țară, în Centrala MAE, iar pe de altă partea în cadru misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și institutelor culturale din Serviciul Exterior. Drepturile salariale sunt stabilite în lei în țară și în valută în Serviciul Exterior, arată un comunicat al instituției.

Din totalul angajaților MAE, o treime își desfășoară activitatea în țară, unde salariul mediu net este de 5.490 de lei net lunar, cu tot cu sporuri.

Valoarea de 10.300 lei lunar net reprezintă în fapt o valoare matematică, ipotetică pentru proiecția bugetară, prin raportarea fondului total de salarii la numărul total de personal, inclusiv salariile pentru personalul trimis în misiune permanentă în străinătate, generând astfel un salariu net fără corespondent în realitate”, se arată în comunicat.

Mai mult, MAE avertizează că salariile angajaților săi care lucrează în țară vor scădea „în unele cazuri chiar și cu 25%, pentru unele funcții de conducere”.