În România trăiesc peste 80.000 de copii cu dizabilități. Ministerul Familiei: „Dizabilitatea devine abilitate”

Data actualizării: Data publicării:
Imagine copil/minor în cărucior
Din cei 80.000 de copii cu dizabilități, 50.000 sunt încadraţi în grad de handicap grav. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

În România, în evidenţele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţiei (ANPDCA), la sfârşitul lunii iunie a acestui an erau peste 80.000 de copii cu dizabilităţi, dintre care 50.000 încadraţi în grad de handicap grav, a transmis Ministerul Familiei, de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, informează news.ro.

„Dizabilitatea devine abilitate! Astăzi, întreaga noastră atenţie se îndreaptă către persoanele cu dizabilităţi din România. Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi este un prilej pentru noi toţi de a condamna ferm toate formele de discriminare şi excluziune socială a persoanelor cu dizabilităţi”, se arată într-o postare publicată duminică pe pagina de Facebook a Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

„Susţin toate demersurile care apără şi promovează drepturile copiilor cu dizabilităţi, precum combaterea discriminării şi a abuzurilor de orice fel. Lupta împotriva discriminării, a marginalizării şi asigurarea unui trai decent trebuie să constituie, în continuare, o prioritate”, a declarat Natalia Intotero, conform sursei citate.

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse a mai arătat că a desfăşurat, în această vară, cu sprijinul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului tabere pentru copii şi tineri cu dizabilităţi, însoțiți de asistenții personali.

„În această vară peste 1.000 de tineri din întreaga ţară s-au aflat în vacanţă la mare”, se arată în comunicatul ministerului.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (PMS), în prezent, peste un miliard de oameni, adică 15% din populaţia lumii trăiesc cu anumite forme de dizabilitate, 80% dintre aceştia provenind din ţările în curs de dezvoltare, iar 50% neavând acces la sistemul de îngrijire medicală.

De asemenea, o statistică îngrijorătoare este şi aceea care arată că mai mult de 100 de milioane de persoane cu dizabilităţi sunt copii, iar probabilitatea ca aceştia să se confrunte cu violenţa este de patru ori mai mare decât în rândul copiilor fără probleme.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri