Înotătorul Avram Iancu se antrenează pentru o dublă traversare a Canalului Mânecii. "O voi dedica marelui Avram Iancu"

Data actualizării: Data publicării:
avram iancu inotator
Sursa foto: Facebook / Avram Iancu

Înotătorul Avram Iancu se antrenează de zor pentru o dublă traversare a Canalului Mânecii. Provocarea, programată pentru vara aceasta, ar dura cel puțin 36 de ore și ar însemna aproximativ 100 de kilometri, luând în calcul și curenții. Sportivul vrea să marcheze astfel împlinirea a 200 de ani de la naşterea eroului naţional Avram Iancu, dar şi 10 ani de la momentul în care a încercat să traverseze, pentru prima oară, Canalul Mânecii, scrie Agerpres.

Avram Iancu a început pregătirea pentru dubla traversare a Canalului Mânecii încă de acum 6 luni. Antrenamentele au presupus pregătire fizică generală şi înot de aclimatizare în Lacul Ştiurţ şi râul Maleia, din Petroşani. Totodată, a urmat și un cantonament la Marea Neagră, în care a înotat în apă la 14 grade Celsius, iar duminică, 26 mai, va înota în Lacul Covragiu, de lângă Haţeg.

Bibliotecarul din Petroșani a calculat că timpul estimat pentru dubla traversare a Canalului Mânecii ar putea fi de cel puţin 36 de ore, egal cu cel înregistrat în august 2020, când a înotat pe Dunăre 36 de ore şi 29 de minute.

"Distanţa în linie dreaptă între punctul de plecare din Dover - Marea Britanie şi coasta franceză este de 34 de kilometri, deci la o dublă traversare vor fi 68 de kilometri. Estimez însă că, din cauza curenţilor, va trebui să înot pe o distanţă de circa 100 de kilometri", a precizat Iancu pentru sursa citată.

Pin realizarea acestei performanțe, sportivul vrea să marcheze împlinirea a 200 de ani de la naşterea eroului naţional Avram Iancu, dar şi 10 ani de la momentul în care a încercat să traverseze, pentru prima oară, Canalul Mânecii.

"Se împlinesc 10 ani de când am revoluţionat înotul românesc în ape deschise, 10 ani de când am dat prima bătălie în Canalul Mânecii. Doresc să marchez acest ceas aniversar în mod deosebit, iar acest înot este singurul care îmi poate aduce emoţiile şi trăirile necesare fericirii. Fiind 'Anul Avram Iancu', voi dedica cel mai important înot românesc în ape deschise, din toate timpurile, marelui Avram Iancu", a declarat sportivul din Petroşani.

Potrivit acestuia, în lume sunt 2.484 de înotători care au reuşit performanţa de a traversa Canalul Mânecii şi doar 37 de înotători care au realizat o dublă traversare a strâmtorii.

Bibliotecarul Avram Iancu are la activ mai multe performanţe la înotul în ape deschise, ultima fiind consemnată în luna mai 2023, când a traversat înot Marea Galileii. În vara anului 2017, sportivul din Petroşani a înotat întreg cursul Dunării, fără costum de neopren, pe o distanţă de 2.860 de kilometri, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră, iar în iulie 2022 a devenit primul român care a reuşit să traverseze înot Canalul Bristol, din Marea Britanie. Printre reuşitele lui Avram Iancu se numără şi traversarea înot a Canalului Mânecii, în august 2016.

 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensionarii din România care iau bani în plus în iunie. Cardurile au fost încărcate deja
Digi FM
Courteney Cox face furori pe „Dancing in the Dark”, hitul lui Springsteen. Dansul ei a strâns peste 1,5...
Pro FM
Celine Dion, mereu cu gândul la copiii ei: "Dacă mor? Deja și-au pierdut tatăl". Și-a învățat gemenii cum să...
Film Now
Anne Hathaway nu mai consumă alcool de cinci ani. Ce a făcut-o pe actriță să ia această decizie: „Au nevoie...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Care perioade nu sunt considerate contributive la recalcularea pensiei? Ce bani pierd pensionarii?
Digi FM
Cea mai mare dorință a lui Celine Dion: „Chiar dacă va trebui să mă târăsc, o voi face!”. Artista luptă cu o...
Digi World
Cel mai bun moment al zilei pentru a face sport pentru a scădea nivelul zahărului din sânge. E valabil mai...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Dwayne „The Rock” Johnson, greu de recunoscut în imaginile din viitorul său film. „Tu ești?”, au întrebat...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...