Klaus Iohannis: „Din păcate, când este vorba despre România se vede prima dată migrația sărăciei, care nu este semnificativă numeric”

Data publicării:
icon-1

„Vreau să spun ceva despre migrația românilor în Germania. Nu vreau să generalizăm. Bineînțeles că există și mulți muncitori calificați din România care lucrează aici, de aceea cred că trebuie să menționăm acest fapt”, a declarat Angela Merkel.

„Problema migrației sărăciei este o problemă care din nefericire s-a amestecat de prea multe ori cu problema liberei circulații a forței de muncă în Europa. Libera circulație a forței de muncă este un bun câștigat, enorm de valoros pentru noi toți în Europa”, a declarat Klaus Iohannis.

„Din păcate, când este vorba despre România se vede prima dată migrația sărăciei, care nu este semnificativă numeric. Și se vede foarte greu și foarte rar se discută un fenomen care este semnificativ, este problematic pentru România și este un câștig net pentru Germania: este vorba despre migrația forței de muncă calificată și foarte calificată, care pleacă din România și vine în Germania”, a menționat președintele României.

(Foto Administrația Prezidențială)

„Cunosc personal sute de astfel de persoane, ca să nu spun mii – că ar fi exagerat – care au plecat din România, au venit în Germania, s-au integrat perfect și muncesc aici cu folos. Pentru România, aceste persoane sunt o pierdere. Sistemul nostru educațional este relativ performant, dar o țară ca România are o problemă dacă părți semnificative din forța de muncă foarte calificată pleacă. Acest fenomen se numește brain drain și este în interesul nostru să găsim o contracarare”, a punctat șeful statului român.

„Numărul celor care pleacă din România și vin, de exemplu, în Germania, calificați și muncesc este de multe ori mai mare decât numărul celor care sunt socotiți migranți ai sărăciei. România va trebui să se confrunte cu această problemă. Acest fenomen poate fi stopat în măsura în care reușim să inducem o dezvoltare economică sustenabilă, o creștere sensibilă a veniturilor - mai ales a tinerei generații și în măsura în care reușim prin transparentizare și în procedurile publice, dar și în procedurile de carieră în mediul privat, să garantăm tinerilor o șansă bună, o șansă reală în cariera lor, fie în spațiul public, fie în spațiul privat”, a subliniat Klaus Iohannis.

„Există semne bune. Sunt oameni tineri care hotărăsc să se întoarcă în România fiindcă acum ei cred că și la noi se poate, dar mai este mult de lucru”, a mai spus președintele României.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri