Sari la conținut

Medicii amenință cu un protest fără precedent în sistemul sanitar românesc. Reacția Ministerului Sănătății

©FOTO: Gulliver/GettyImages

ACTUALIZARE. Medicii sunt nemulțumiți de răspunsul dat de Ministerul Sănătății. Într-un nou comunicat, Federația „Solidaritatea Sanitară” precizează că solicitările sunt legate de cuantumul plăților pentru gărzi. Citiți comunicatul AICI

ACTUALIZARE: Ministerul Sănătăţii dă asigurări că, de la 1 august, toate gărzile făcute de medici în afara programului vor fi plătite printr-un contract de muncă separat.

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" a iniţiat și o petiţie online pentru respectarea drepturilor medicilor care efectuează gărzi. Potrivit unui studiu realizat de federaţie, doctorii lucrează în medie 33 de ore fără pauză.

Contractele individuale de muncă pentru gărzi suplimentare trebuie semnate până la 1 august, iar federația le recomandă tuturor medicilor din țară să nu semneze acest document, dacă nu obțin mai multe drepturi.

Florin Chirculescu, vicepreședintele federației, a precizat la Digi24 că un medic are obligația de a face o gardă pe lună, restul gărzilor fiind ore suplimentare pentru care doctorii nu primesc niciun fel de sporuri, așa cum ar avea dreptul (sport de muncă suplimentară, spor de noapte, spor de urgență, spor de radiologie etc.). El a arătat că există o directivă europeană potrivit căreia timpul maxim de lucru al unui medic trebuie să fie de 24 de ore. Or, 75 la sută dintre medici lucrează 33 de ore în timpul gărzii, a arătat dr. Florin Chirculescu. În plus, atunci când sunt concedii sau personal insuficient, doctorii ajung să facă chiar opt-zece gărzi pe lună, susține Florin Chirculescu.

„Pacienții suferă dacă medicii sunt mult prea obosiți!”, a avertizat el.

Medicul a dat și un exemplu concret, pornind chiar de la cazul său. A calculat că la cei 56 de ani pe care îi are, cam șapte ani și jumătate au însemnat gărzi, aspect care nu va fi luat în calcul la pensie.

În plus, asigurarea de malpraxis nu este valabilă pe durata timpului suplimentar de lucru, a subliniat dr. Chirculescu.

Comunicatul Federației Solidaritatea Sanitară:

„Refuzul medicilor de a efectua gărzile suplimentare poate conduce la blocarea sistemului sanitar

Având în vedere faptul că negocierile cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății, purtate în data de 22.07.2016, au evidențiat riscul ca medicii care efectuează gărzile suplimentare să nu beneficieze de o serie de drepturi legale, iar rezultatele studiului realizat pe această temă au indicat situația dramatică în care se găsesc medicii care efectuează gărzi, Federația „Solidaritatea Sanitară” a recomandat tuturor medicilor care efectuează gărzi să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parțial pentru efectuarea gărzilor suplimentare (prevăzute de OUG nr. 20/2016) dacă nu le sunt menționate expres în aceste contracte următoarele drepturi:

- Dreptul la un spor cuprins între 25% și 75% (25% este minim obligatoriu);

- Dreptul la toate sporurile pentru condițiile de muncă aplicabile la locul de desfășurare a gărzilor și la sporul de noapte;

- Dreptul la concediul de odihnă pentru CIM - urile aferente gărzilor suplimentare;

- Dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore;

- Dreptul de a avea liber după gardă cel puțin 24 de ore.

Recomandarea a fost transmisă până în acest moment, via e-mail, la 12.000 de medici din spitalele publice. În condițiile în care medicii pun în practică această recomandare se poate ajunge la blocarea sistemului sanitar în privința activităților specifice gărzilor.

Recomandarea face parte din PROTESTUL  INTELIGENT lansat de Federația „Solidaritatea Sanitară”, acesta vizând apărarea drepturilor tuturor categoriile de salariați din sectorul public de Sănătate.

A doua acțiune declanșată în cadrul PROTESTULUI  INTELIGENT o constituie lansarea PETIȚIEI Pentru apărarea drepturilor medicilor care efectuează gărzi, fiind invitați s-o semneze toți medicii aflați în această situație. Precizăm că, în momentul semnării, în numele fiecărui semnatar este transmis automat un e-mail către adresele de e-mail ale Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Guvernului prin intermediul căruia semnatarul solicită drepturile prezentate în petiție și își exprimă susținerea pentru acțiunile Federației „Solidaritatea Sanitară” care vizează apărarea/obținerea acestor drepturi. Numele, prenumele, gradul profesional și localitatea semnatarilor sunt publice pe site-ul petiției: http://solidaritatea-sanitara.ro/petitie/

Invităm pe această cale toate organizațiile care au medici membri și/sau doresc să le apere drepturile să se alăture PROTESTULUI INTELIGENT!

NOTĂ: Studiul Gărzile medicilor. Situația actuală și principiile utilizabile pentru modificarea Regulamentului privind timpul de lucru și organizarea gărzilor în unitățile sanitare publice, a fost lansat în data de 23.07.2016, el putând fi găsit aici: http://cercetare-sociala.ro/index.php/studii-ghiduri/studii/item/66-garzile-medicilor-situatia-actuala-si-principiile-utilizabile-pentru-modificarea-regulamentului-privind-timpul-de-lucru-si-organizarea-garzilor-in-unitatile-sanitare-publice