Sari la conținut

Mesajul ambasadorului SUA la București, la moartea Regelui Mihai

Regele Mihai a fost un patriot curajos, care a făcut eforturi pentru a asigura o Românie liberă, spune Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm.

HANS KLEMM agerpres_8611820

Foto: Agerpres

„Vreau să exprim condoleanțele mele și simpatia mea față de cei care l-au admirat pe Regele Mihai al României. În secolele care au trecut au fost multe acte de curaj ale multor români, dar, dacă ne uităm adânc la perioada anilor 1944-1947, cred ar fi fost fost greu să identific un alt român care a fost mai curajos, mai determinat și mai patriot decât Regele Mihai, pentru rolul pe care l-a avut în august 1944 și efortul său pentru a asigura o Românie liberă și să pună o graniță în calea consolidării comunismului după încheierea conflictelor din 1945. Nu aș putea spune că a fost un efort unic, dar, cu siguranță, contribuția sa la acel efort a fost exemplară și mulți au admirat această parte a istoriei”, a spus Hans Klemm, potrivit Agerpres.

De asemenea, ambasadorul SUA a ținut un moment de reculegere în memoria Regelui Mihai, înainte de a participa la dezbaterea „Preparing for the 21st century threats”.

Decanul Facultății de Studii Europene, Nicolae Păun, a propus, în deschiderea dezbaterii, un moment de reculegere în memoria Regelui Mihai, și toți cei peste 150 de participanți la dezbatere s-au ridicat în picioare și au păstrat tăcerea câteva secunde.

Regele Mihai a murit marți, la domiciliul său din Elveția, a anunțat Casa Regală. Regele avea 96 de ani, împliniți la 25 octombrie, și de mai bine de un an și jumătate era grav bolnav.