Opt din zece tinere din Europa evită anumite spații publice, de teamă că ar putea fi hărțuite (studiu)

Data actualizării: Data publicării:
două fete mergand pe strada in directii diferite
Opt din zece tinere din Europa evită anumite spații publice, de teamă că ar putea fi hărțuite. Foto: Getty Images

Majoritatea tinerelor femei din Europa evită să meargă în anumite locuri sau cartiere de teamă că ar putea fi agresate sau hărțuite, indică un raport european publicat vineri, citat de Agerpres.

„De teamă că ar putea fi agresate fizic sau sexual ori hărţuite, 83% dintre femeile cu vârste între 16 şi 29 de ani evită să meargă singure în anumite locuri, fie să se deplaseze pe anumite străzi sau cartiere, fie să se afle izolate cu o altă persoană”, potrivit studiului realizat de Agenţia europeană pentru drepturi fundamentale (FRA).

Pentru realizarea studiului, FRA a interogat, în anul 2019, 35.000 de persoane din Uniunea Europeană, Regatul Unit şi Macedonia de Nord cu privire la percepţiile lor asupra infracţionalităţii, securităţii şi drepturilor victimelor.

„Tinerele femei în special evită diferite locuri temându-se pentru securitatea lor. Aceasta este o chestiune importantă în termeni de egalitate, întrucât demonstrează că ele nu pot utiliza spaţiile publice în aceeaşi manieră ca bărbaţii”, a declarat autorul raportului, Sami Nevala, pentru AFP.

În comparație, doar 58% dintre bărbaţii din aceeaşi categorie de vârstă afirmă că adoptă acelaşi comportament.

110 milioane de persoane sunt hărțuite în fiecare an în UE

Studiul mai arată că peste 22 de milioane de persoane sunt atacate fizic în fiecare an în Uniunea Europeană şi că 110 milioane sunt ţinta hărţuirii.

O proporţie de 9% dintre persoanele intervievate au recunoscut că s-au confruntat cu violenţa fizică în ultimii cinci ani, iar 6% au devenit victime ale violenţei fizice în precedentele 12 luni. Totuşi, mai puţin de o treime dintre victimele violenţei fizice s-au adresat autorităţilor.

O altă concluzie a studiului este aceea că 41% dintre respondenţi au declarat că au fost hărţuiţi în ultimii cinci ani, iar 29% s-au confruntat cu asemenea incidente în anul precedent.

FRA defineşte hărţuire drept insulte sau ameninţări adresate în persoană sau online. Această agenţie europeană, ce are sediul la Viena, le-a cerut ţărilor membre să se concentreze pe categoriile care s-au confruntat cu rate ale violenţei mai ridicate decât media, inclusiv tineri, persoane cu dizabilităţi, minorităţi etnice şi membri ai comunităţii LGBT.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri