Patriarhul Daniel: Pelerinajul este căutarea sfințeniei

Data publicării:
daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe, Daniel, a vorbit joi, în altarul de vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu un sobor de ierarhi români şi greci, preoţi şi diaconi, despre importanţa pelerinajului, acesta numindu-l Căutarea Sfinţeniei”, scrie Agerpres. Afirmaţiile au fost făcute la Sfânta Liturghie oficiată de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou.

daniel

Potrivit spuselor Patriarhului, pelerinajul este „căutarea sfințeniei, care nu are izvorul în lumea aceasta, ci-n Dumnezeu și Unul Sfânt. Când omul se află în pelerinaj, de fapt, el se întâlnește cu Dumnezeu, care l-a chemat în pelerinaj, încât pelerinajul lui este răspuns la chemarea tainică a lui Dumnezeu. Când omul se decide să meargă să se întâlnească cu sfinții lui, să sărute icoana și moaștele lui, el deja a fost chemat tainic de Dumnezeu, iar când se pune în mișcare și merge spre locurile în care au viețuit sfinții sau unde se află moaștele lor se întâlnește cu Dumnezeu”.

El consideră că, „în mod tainic, și omul și Dumnezeu sunt pelerini”.

Dumnezeu pelerinul a făcut pe oameni să se simtă pelerini. Cum este Dumnezeu pelerin? Este pelerin pentru că el vine spre noi, călătorește spre noi. Hristos Domnul a fost pelerin în lumea aceasta. S-a născut într-o călătorie, într-un pelerinaj al Fecioarei Maria și al Dreptului Iosif la Bethleem. Iar acolo unde s-a născut el au venit în pelerinaj Magii de la Răsărit. Înainte însă Avraam a fost chemat să fie pelerin spre o țară necunoscută”, mai spune Patriarhul Daniel.

În opinia sa, binefacerile pelerinajului sunt multiple.

Oamenii vin în pelerinaj spre a cunoaște, spre a vedea locurile sfinte, a întâlni pe alți pelerini care doresc să-și înduhovnicească viața. Dar mulți oameni vin în pelerinaj și pentru că așteaptă ajutorul lui Dumnezeu, așteaptă vindecare de boală, izbăvire de necaz, de suferință, eliberare dintr-o situație foarte grea a vieții. Deci pelerinajul este și o căutare a ajutorului lui Dumnezeu în viața noastră. De aceea sfinții sunt considerați ajutători, milostivi”, adaugă acesta.

Anual, la data de 27 octombrie, Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Cuviosul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor , ale cărui sfinte moaște se păstrează în Catedrala patriarhală.

Cu prilejul sărbătoririi Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, pelerinajul se desfăşoară până la data de 28 octombrie, astfel moaştele Sfântului Arhidiacon Ştefan au fost aduse în capitală de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe a Greciei.

Până la sosirea ultimului pelerin, Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena vor rămâne spre cinstire în baldachinul de pe colina Patriarhiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri