Petiție pentru interzicerea folosirii animalelor sălbatice la circuri

Data publicării:
Circus Krone Christmas Show 2015
Foto: Gulliver/ Getty Images

După incendiul de la o anexă a circului Globus, în urma căruia 11 animale au murit, printre care doi tigri, o petiție pentru interzicerea exploatării animalelor sălbatice la circuri a fost semnată de peste 8.600 de persoane. În România, un proiect de lege inițiat de Remus Cernea în 2015 pentru interzicerea exploatării animalelor sălbatice în circuri a fost respins de Senat. Cu toate acestea, două sectoare din Capitală au interzis circurile și spectacolele care au în programul de divertisment dresuri de animale sălbatice. 

Circus Krone Christmas Show 2015
Foto: Gulliver/ Getty Images

Csibi Magor, inițiatorul petiției lansate pe platforma de-clic, a precizat că mai sunt circa 3800 de tigri în libertate și cu toate acestea, oamenii continuă să îi țină în captivitate. 

„Avem aproximativ 3890 de tigri rămași în libertate pe tot globul. Specia este grav amenințată de dispariție și totuși le găsim în captivitate peste tot în jurul nostru. Se estimează că doar în SUA trăiesc peste 5000 de tigri în captivitate și din păcate nici țara noastră nu este o excepție. Am putut vedea tigru ținut ca pet la Arad, tigru ținut în cușcă de interlopi și de grădini zoologice improvizate. Iar azi vine vestea că doi tigri au murit într-un incendiu la Circul Globus. Locul animalelor sălbatice nu este în captivitate, ci în libertate. Ideea că încă există locuri unde exploatăm suferința animalelor în scopuri de distracție n-ar mai trebui să fie acceptabilă pentru nimeni. Abia când vom învăța să tratăm animalele din jurul nostru cu respect vom putea spune că am făcut pași spre o societate civilizată”, a scris activistul pentru drepturile animalelor pe platforma de-clic.

Persoanele care au semnat petiția au scris că exploatarea animalelor trebuie combătută prin campanii susținute. 

„Am semnat deoarece animalele nu sunt aici ca să fie ținute captive, chinuite și umilite ca să ,,distreze" niște oameni. Este apusul acelor timpuri. Gata!”, a scris un semnatar. 

„Mi-e groază când văd cât de inumani sunt unii oameni. Mersul la circ, grădini zoo, menajerii etc, trebuie să fie combătut prin campanii susținute si asociat cu un comportament prostesc și crud”, a adăugat un alt semnatar. 

Asociația Vier Pfoten a anunțat, după incendiul de la circul Globus, că va duce mai departe campania de stopare a folosirii animalelor sălbatice în circuri. Reprezentantul asociației a declarat pentru News.ro că speră circul Globus nu va mai achiziționa alte animale pentru a le înlocui pe cele care au murit în incendiul de joi dimineață. 

„Sper să avem şi înţelegerea domnului Coman, managerul Globus. În urmă cu câteva luni, când am vorbit cu dumnealui, era de acord cu asta. I se părea şi lui în neregulă. Ideea e să nu mai achiziţioneze altele”, a spus Kuki Bărbuceanu.

România trebuie să se alinieze la ţările civilizate, care nu mai folosesc animalele sălbatice în spectacole de circ, a mai afirmat reprezentantul Vief Pfoten.

„Ne dorim modificarea legislaţiei. De luat foc, sigur, poate lua foc orice, însă - după ce că sunt chinuite în arenă şi ţinute în condiţii mizerabile - mai şi mor aşa...”, a mai spus el.

Sectorul 1 și Sectorul 6 din Capitală interzic circurile

La nivel național nu există o lege care să interzică folosirea animalelor sălbatice la circuri, ci doar legea 205/2004 privind protecția animalelor, modificată și republicată în 2014

În București însă, două Sectoare au interzis circurile. 

Consiliul local al Sectorului 1 din Capitală a interzis, în noiembrie 2016, pe raza sectorului spectacole cu plată sau gratuite oferite de către circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, care au în programul de divertisment dresuri de animale sălbatice, domestice, de companie, precum și cele care au expoziții de animale sălbatice (tip zoo).

Hotărârea a fost adoptat la inițiativa unui consilier USB și nerespectarea prevederilor se sancționează cu amenzi cuprinse între 10.000 și 50.000 lei.

De asemenea, la finalul anului trecut, și Consiliul Local al Sectorului 6 a adoptat o hotărâre identică, tot la inițiativa unui consilier USR. 

Consilierul USR, Camelia Fasie, a motivat că spectacolele de circ și expozițiile cu animale folosesc pentru dresaj „practici și metode inacceptabile, neomologate sau recunoscute de vreun organism autorizat, practici care încalcă atât normele etice cât și legislația națională și cea   europeană, aplicabile în materie”

Proiect inițiat de Remus Cernea, respins 

În 2015, Remus Cernea, pe atunci deputat în Parlamentul României, a depus un proiect de lege privind interzicerea folosirii animalelor sălbatice la circ. În expunerea de motive a proiectului, fostul deputat a scris despre suferința animalelor, care sunt bătute pentru a învăța toate trucurile de la circ și care stau în cuști mult prea mici pentru nevoile lor. 

Proiectul a fost respins de senatori, nu înainte de a se amuza pe seama propunerii. Pentru a-și motiva decizia, senatorii au scos copiii în față, spunând că circul are și o latură educativă și cei mici nu ar avea unde altundeva să vadă animale sălbatice, în condițiile în care nu în toate orașele din România există grădină zoologică. 

„Nu trebuie să chinuim animalele pentru propria noastră distracție, animalele sălbatice care sunt puse să execute tot felul de giumbușlucuri la circ sunt torturate, chinuite, au existența mizerabilă. Nivelul de civilizație al unei societăți se vede și prin modul în care această societate tratează animalele. La circuri animalele sălbatice sunt chinuite, torturate. De multe ori sunt învățate prin înfometare”, declara Remus Cernea la acea vreme. 

Țările care interzic folosirea animalelor sălbatice la circ:

  • Bulgaria: interdicţie generală a folosirii animalelor sălbatice în circuri, începând cu 2015
  • Danemarca: interdicţie generală a folosirii animalelor sălbatice în circuri, cu unele excepţii
  • Estonia: interdicţie generală a folosirii animalelor sălbatice în circuri
  • Finlanda: interdicţia folosirii unor specii de animale sălbatice în circuri
  • Austria: interdicţie generală a folosirii animalelor sălbatice în circuri
  • Malta: interdicţie generală a folosirii animalelor din lista CITES
  • Polonia: interdicţie generală a folosirii animalelor născute în sălbăticie
  • Slovacia: interdicţie generală a folosirii animalelor din lista CITES
  • Cehia: interdicţia folosirii unor animale sălbatice în circuri
  • Ungaria: interdicţia folosirii unor animale sălbatice în circuri
  • Grecia: interdicţia folosirii unor animale sălbatice în circuri
  • Marea Britanie: interzicerea folosirii în circuri a tuturor speciilor de animale în peste 207 oraşe şi departamente
  • Croaţia: interzicerea folosirii în circuri a animalelor sălbatice în 29 de oraşe
  • Olanda: interzicerea folosirii în circuri a animalelor sălbatice în două provincii
  • Brazilia: interzicerea folosirii în circuri a animalelor sălbatice în 11 oraşe (inclusiv Rio de Janeiro)
  • Canada: interzicerea folosirii animalelor sălbatice în 36 de comunităţi şi 5 districte din Nova Scoţia
  • Statele Unite: 31 de state au decis să nu mai folosească pentru divertisment în circuri, animalele exotice

(Sursă: Hotărârea privind interzicerea activităţilor şi spectacolelor care folosesc dresuri de animale în divertisment (circuri ambulante sau expoziţii) în Sectorul 6)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri