Produse tradiționale românești. Prima pălincă din România certificată OSIM

Data actualizării: Data publicării:
palinca bihor

Aromata pălinca de Bihor e apreciată de mult printre cunoscătorii de licori tari atât de la noi, cât şi din Vestul Europei. A ajuns şi acolo, în bagajele românilor plecaţi la muncă peste hotare. Ce nu au dus cu ei e reţeta specială. Cea mai bună licoare se obţine din fructele perfect coapte. Nu se pune niciun gram de zahăr, dar e nevoie de multă muncă.

Florian Chişe face pălinca Trămuţa în propria curte din Tulca, în două cazane, vechi de peste 100 de ani. De aproape 20 de ani, băutura e marcă înregistrată la OSIM.

Florian Chişe - producător de pălincă: „Chiar mi-a fost drag, de mic copil lucram aici cu taică-meu. Făceam un ban cinstit, învârteam la manivelă acolo la motoraş şi aşa mai aveam şi noi un bănuţ. Din 2003 am intrat eu în posesia afacerii şi mi-am dorit să promovez acest produs”.

Din prune, mere, caise, piersici, gutui sau pere, pălinca familiei Chişe este preparată după o reţetă păstrată de membrii familiei de mai multe generaţii. Nu are adaos de zahăr, iar fructele sunt adunate din propria livadă şi din sat.

Florian Chişe - producător de pălincă: „Ăla înseamnă un produs adevărat, tradiţional, să munceşti la el cu dare de seamă, cu mult suflet”.

Monica Chişe - soţia producătorului de pălincă: „Putem spune că pălinca e un medicament dacă nu, bineînţeles, confundăm paharul cu sticla”.

Acum 12 ani, Florian Chişe şi-a prezentat pentru prima dată produsele la un târg. Între timp, pălinca lui a obţinut zeci de premii, de care e tare mândru.

Florian Chişe - producător de pălincă: „Am participat la târgul Grunne Woche, săptămâna verde de la Berlin, unde am fost de trei ori. Am fost la Bruxelles, am luat locul I de două ori în Ungaria, Bulgaria, Croaţia, Paris. Deci am umblat în toată Europa.”

Citiți și: 

Produse tradiționale românești. Scrumbia afumată de Dunăre ar putea deveni vedetă europeană

Produse tradiționale românești. Cum se fac adevărații cârnaţi de Pleşcoi

Produse tradiționale românești. Ciolanul crocant, mândria Transilvaniei culinare

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Concediu neefectuat în 2025. Până când îl poți folosi ca să nu îl pierzi
Digi FM
Ionela Năstase, noi declarații după ce a dezvăluit că a fost diagnosticată cu cancer: „Iubirea adevărată e...
Pro FM
Kelly Clarkson, reacție acidă după ce un fost manager i-a sugerat o operație estetică: „Mă simt bine așa cum...
Film Now
Brendan Fraser, despre viața după ce a câștigat un Oscar pentru “solicitantul” The Wale: “Trebuie să muncesc...
Adevarul
Cortina de sârmă ghimpată a României anilor '80, între frontieriști și grăniceri. Tânăra care a născut în...
Newsweek
La ce bănci au intrat deja pensiile pe card? Când virează banii CEC, ING, BCR, BRD, Transilvania, Raiffeisen?
Digi FM
Cine este românul care a câștigat 9,6 milioane de euro la Loto 6/49. Ce meserie are și cum a ales numerele...
Digi World
Cum au reușit o tânără și soțul ei să călătorească în 20 de țări și să economisească sute de mii de lire...
Digi Animal World
Ce rase de câini nu ar trebui lăsate singure acasă. Acestea suferă cel mai mult de anxietate de separare
Film Now
Pierce Brosnan, surprins cu fiul său, după 20 de ani de când spunea că a rupt orice legătură cu el. Imaginile...
UTV
Lavinia Pîrva s-a înscris la facultate la 40 de ani. Soția lui Ștefan Bănică Jr. face o schimbare neașteptată...