Sari la conținut

Produse tradiționale românești. Secretul unui salam bănățean autentic

În ultimii ani, românii au început să primească cu scepticism mezelurile despre care au aflat că sunt nesănătoase și pline de conservanţi. Sunt însă și fabrici care respectă rețetele transmise de-a lungul câtorva generații. Una dintre acestea este în Caraş Severin şi foloseşte doar carne, condimente și fum pentru salamul bănăţean.

100 de kilograme de carne de porc pentru 70 de kilograme de salam. Iar carnea de porc e doar ceva mai mult de jumătate din rețetă. Pentru un salam bănățean autentic mai e nevoie și de carne de vită și de condimente potrivite. Singura parte netradițională: amestecul nu se mai face cu mâna, ca în urmă cu 100 de ani. Abia aici intervine tehnologia.

Daniel Kosztner - director producţie fabrică mezeluri: „Se umple într-o membrană naturală necomestibilă, se pune clips, după care se agaţă pe ramă pentru a fi afumat şi maturat”.

Urmează cel mai important pas: afumarea, în condiții speciale, timp de mai multe zile, cu lemn tare.

Daniel Kosztner: „Durează 3 zile după care produsul este scos şi mers într-o condiţionare unde mai stă 21 de zile până este la final. (...) Se foloseşte rumeguşul numai de lemn de esenţă tare, fag şi cireş”.

Chiar dacă se face cu mașini moderne, în ambalajul care ține pasul cu vremurile - conținutul este la fel ca în urmă cu un secol.

Daniel Kosztner: „Produsul are peste 60% carne de porc în el şi 10% carne de vită şi restul slănină. Condimentele sunt naturale şi aşa arată produsul finit. De peste 25 de ani noi facem acest salam bănăţean şi este unul dintre cele mai bune produse ale noastre. Foartă multă carne, foarte multă şi foarte condimentat”.

Lădițele pline cu mezel ca pe vremuri sunt încărcate apoi în camioane care le distribuie magazinelor. Salamul tradițional și curat, fără chimicale, e tot mai la modă printre români. Această fabrică vinde 30 de tone de salam bănățean în fiecare lună.

Citiți și: 

Produse tradiționale românești. Prima pălincă din România certificată OSIM

Produse tradiționale românești. Țuica de Cireșu i-a cucerit pe străini

Produse tradiționale românești. Scrumbia afumată de Dunăre ar putea deveni vedetă europeană

Produse tradiționale românești. Cum se fac adevărații cârnaţi de Pleşcoi

Produse tradiționale românești. Ciolanul crocant, mândria Transilvaniei culinare

Ghiudemul tătăresc, produs tradițional românesc

Produse tradiționale românești. Secretele plăcintei pădurenești, o reţetă de pe vremea dacilor

 

Pe aceeași temă