Proprietarii de câini din Bucureşti ar putea fi obligaţi să îşi sterilizeze animalele

Data publicării:
maidanezi

Un proiect de hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, aflat în dezbatere publică, prevede ca posesorii de câini mai mari de şase luni din oraş trebuie să sterilizeze şi să înregistreze animalele. Acelaşi text stipulează şi plata unei taxe de 170 de lei pentru fiecare câine adoptat dintr-un adăpost. Autorităţile cred că astfel câinii nu vor mai fi adoptaţi şi apoi eliberaţi pe străzi.

Deţinătorii de câini ar putea fi obligaţi să îşi sterilizeze animalele la un an din momentul în care hotărârea intră în vigoare. Cei care nu sunt de acord cu această procedură vor da o declaraţie pe propria răspundere şi vor plăti o taxă, al cărei cuantum nu a fost încă stabilit de reprezentanţii municipalităţii.

Proiectul postat pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti

Pe aceeaşi temă:

Bucureşti: Peste 16.000 de oameni au fost muşcaţi de câini în 2012 – Institutul Matei Balş

Posesorii de animale de companie au păreri împărţite. Unii spun că este o aberaţie: „Nimeni nu poate deţine dreptul de procreere asupra unui animal”, crede un proprietar. Altul nuanţează: „Aş fi de acord să-i sterilizez, dar nu peste şase luni, ci câinii cu vârsta peste şase ani”. „E o greşeală. Cum să sterilizezi un câine dacă e de rasă şi are pedigree? Nu mă împotrivesc la plata unei taxe pentru asta”, spune un alt proprietar de câini.

Potrivit aceluiaşi proiect, câinii mai mari de patru luni ar trebui înregistraţi la Administraţia pentru Supraveghere şi Protecţia Animalelor. Animalelor le-ar fi implantate microcipuri, apoi ar fi înscrise într-o bază de date unică.

În momentul de faţă nu există o cifră clară a câinilor cu proprietari. Potrivit ultimelor statistici, în Bucureşti sunt 65.000 de câini vagabonzi, din care doar o treime sunt sterilizaţi.

O parte dintre câinii de pe stradă abandonaţi provin din împerecherea câinilor cu stăpân cu maidanezi

Potrivit Primăriei Capitalei, anul trecut au fost capturaţi de pe domeniul public circa 3500 de câini comunitari. Mai mult de jumătate s-au întors însă pe domeniul public, pentru că ASPA are doar două adăposturi, cu o capacitate de 350 de locuri.

Anul trecut au fost sterilizaţi peste 6000 de maidanezi. Reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a animalelor spun că, teoretic, pot fi sterilizaţi până la 100 de câini pe zi, iar astfel problema ar fi rezolvată: „În jumătate de an nu mai avem ce steriliza”, crede Kuki Bărbuceanu, preşedintele Vier Pfoten, ONG de profil.

În baza aceluiaşi proiect al CGMB, cei care doresc să adopte un câine dintr-un adăpost ar putea fi nevoiţi să plătească o taxă de 170 de lei. În prezent, cetăţenii şi ONG-urile pot adopta gratuit câini din adăposturile primăriei.

În fiecare lună, la Centrul Antirabic din cadrul Institutului Matei Balş ajung aproximativ 1000 de bucureşteni muşcaţi de câini.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri