Propunerea lui Nicolăescu ar aduce doar 2% spitalelor de stat

Data publicării:
15012013 202-43925

Imaginea celor mai multe spitale de stat din Romania: holuri înguste, pacienţi înghesuiţi pe scaune, programări date peste cap.

De cealaltă parte, în policlinicile private găsim ordine, curăţenie, linişte şi respect faţă de pacient. Aceasta este cea mai simplă comparaţie care poate fi făcută între cele două sisteme.

Ministrul Sănătăţii spune însă că dincolo de această imagine, spiatele private tratează doar cazurile ieftine, profitabile, iar cele grave ajung în spitalele publice. Teorie susţinută şi de unii medici.

„Pe de-o parte nu au dezvoltate servicii de terapie intensivă, iar pe de altă parte pentru spitalizările acestea se acumulează costuri foarte mari şi de multe ori pacientii nu-și pe pot permite”, a declarat dr. Elena Copaciu, şeful şecţiei de terapie intensivă de la Spitalul Universitar.

In replică, managerii spitalelor private spun că lucrurile s-au schimbat.

Asistăm în ultimii ani la investiţii tot mai mari, astfel încât competenţa a crescut şi se pot trata cazuri serioase, cazuri grave, de exemplu operaţii ample, cazuri de terapie intensivă”, a afirmat Bogdan Pană, directorul unui spital privat.

Mulţi pacienţi se bazează pe spitalele private pentru că cele de stat nu au aparatură modernă. Este și cazul bolnavilor de cancer.

Dacă Ministrul Sănătății va tăia banii alocați spitalelor private, pacienţii care merg să se trateze în străinătate vor fi avantajaţi în faţa celor care rămân în ţară.

În privinţa banilor alocaţi spitalelor private, cifrele oficiale arată Altfel fata de cele anuntate de reprezentanţii ministerului sănătăţii. În realitate, spitalele private care au contract cu Casa de Asigurări nu primesc mai mult de 2% din fonduri, față de 10% cât anunțase ministrul Sănătății. Fără această contribuție, tarifele vor creşte la privat. O operaţie care costă acum o mie de euro, ar putea ajunge la 1.300 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri