Românii s-au schimbat în pandemie și vor case mai mari, așa că prețurile au crescut accelerat. Diferență uriașă între Cluj și București

Data publicării:
Cheie pentru o noua casa
Românii s-au schimbat în pandemie și vor case mai mari. FOTO: Getty Images

După aproape un an de stat în casă, românii vor locuințe mai mari. Dezvoltatorii nu au ratat ocazia. Spre finalul anului, planurile acestora au inclus case mai mari, în ansambluri cu mai mult spațiu verde. Vizionările au crescut cu aproximativ 60%, iar vânzările cu aproximativ 20%.

Cristiana s-a mutat în casă nouă luna trecută. Și-a luat un apartament de două camere în Mogoșoaia. Înainte, a locuit într-o garsonieră în Capitală.

Cristiana Anghel: "Mi-am mutat munca efectiv acasă și am avut nevoie de mai mult spațiu. M-au atras costurile reduse la întreținere și designul de tip loft. De la pereții de cărămidă pe care îi are acest apartament, de la răcirea și încălzirea care se face prin pompele de căldură".

Experiența din primăvară, când au fost instituite măsurile de izolare și restricțiile de circulație, i-a determinat pe dezvoltatorii imobiliari să se gândească la diferite pachete de servicii pe care să le pună la dispoziția locatarilor în cazul instituirii unei noi stări de urgenţă.

Raluca Niculae, dezvoltator imobiliar: "Ne-am adaptat oferta venind în întâmpinarea noilor tendințe ale pieței, oferindu-le noilor locatari posibilitatea de a-și desfășura activitățile economisind timp și spațiu. Le oferim piscină interioară, sală de fitness, terase deasupra ansamblului, un restaurant".  

Nicu Dinu, analist imobiliar: "Apartamentele cu două camere erau vedeta pieței, dar au crescut solicitările pentru 3 și 4 camere tocmai pentru a avea un confort și spațiu nu doar de locuit, dar și pentru a-și face un birou acasă pentru că telemunca va fi în trend în următoarea perioadă. Se caută cartiere securizate".

Cererea de locuințe noi a crescut anul acesta cu 8%, spun consultanții imobiliari.

Gabriel Focșeneanu dezvoltator imobiliar: "Apartamentele sunt mai înalte, au 2,9 metri față de blocurile vechi care aveau 2,6".

Cel mai important criteriu, rămâne, însă, pentru mulți români prețul. Potrivit agenţiilor imobiliare, Cluj-Napoca este orașul cu cele mai scumpe locuințe din România.

Prețul pe metru pătrat pentru un apartament cu 2 camere pornește de la 1.826 de euro în ansamblurile rezidențiale.

La polul opus este Iaşi, unde preţul pentru un metru pătrat într-o astfel de locuinţă este de 1.063 de euro.

În Capitală, preţul este de 1.367 euro pe metru pătrat.

Prețuri pe piața imobiliară din România

Cluj-Napoca: 1.826 euro/mp
București: 1.367 euro/mp
Timișoara: 1.289 euro/mp
Constanța: 1.244 euro/mp
Brașov: 1.217 euro/mp
Iași: 1.063 euro/mp

(sursa imobiliare.ro)

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri